Над 50 жертви при пожари около Атина!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:11 / 24.07.2018
2016
Расте броят на загиналите при пожарите в околностите на гръцката столица Атина. Повече от 50 са жертвите на стихията, някои от които са деца, десетки са ранени, а хиляди са евакуирани. Повечето загинали са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си. Ранените са 120. Сред пострадалите има 16 деца. Болниците работят на извънреден режим. Състоянието на част от пострадалите е критично.

През цялата нощ спасителните екипи и пожарникарите помагаха на хора от горящи домове и автомобили. Жени с деца, които са се опитали да се спасят от огнената стихия и са влезли в морето, бяха открити удавени. Продължава спасителната операция по море. Фрегати и катери на брегова охрана издирват хора в морето. Участват и водолази.

Ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол. Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред журналисти на брифинг след заседание на кризисния щаб, сформиран заради бедствието:

"Ситуацията в Атика е изключително трудна. Става въпрос за асиметрично явление. Това е труден момент за област Атика, трудна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и жени от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са разположени и над 400 единици техника. Действа се на три големи фронта. Единият, в райна на Каламос, е под частичен контрол. Останалите два за съжаление не са овладяни. За щастие силните ветрове започнаха да стихват. Единият голям пожар е в района на Кинета, а другия във Вудза. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки."

В спасителната акция участват и европейски сили по вода и суша след молба от Атина. Все още има неовладяни огнища на пожарите. В сила е бедствено положение в източната и западната част на област Атики в близост до Атина.

Жители на туристическото село Мати, което изгоря напълно, разказват за преживяното: "За щастие морето беше там и ние влязохме в него, защото пламъците ни преследваха по целия път до водата, изгориха гърбовете ни и ние се хвърлихме във водата. Това ми припомни изригването на вулкана Везувий през 79 година в Помпей. Казах си, Боже мой, трябва да бягаме, за да се спасим. Ужасно беше".

Днес също се очаква силен вятър с високите температури. Засега няма данни за пострадали или бедстващи българи в Гърция, съобщиха от външното ни министерство. До момента няма информация наши сънародници да са потърсили помощ от посолството ни в Атина. Дипломатическата ни мисия там е сформирала кризисен щаб, който е на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, съобщи БНР.

Открита е гореща телефонна линия, на която може да бъде потърсено съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).