Най-голямата германска банка преведе погрешка 6 млрд. долара на клиент

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
12:39 / 20.10.2015
761
Най-голямата германска банка "Дойче банк“ погрешно е превела 6 млрд. долара (3,9 млрд. лири) на клиент на хедж фонд в САЩ, след като младши трейдър е обработил грешната цифра, съобщава "Файненшъл таймс“. Банката е възстановила сумата от клиента си на следващия ден и за инцидента е било докладвано на Федералния резерв на САЩ, на Европейската централна банка и на Комисията за финансов надзор на Великобритания.

Трансакцията е била обработена от младши член на базирания в Лондон екип за валутна търговия на банката през юни, докато шефът му е бил на почивка. 

Грешката е станала, след като трейдърът е обработил брутната цифра, като е набрал "твърде много нули", пише вестникът. Такива грешки са често срещани, но са редки в този размер. Случаят обаче повдига въпроса защо в този момент не е приложен принципът за "четирите очи", които предвижда всяка трансакция да се контролира от поне двама служители. От "Дойче банк“ не са пожелали да коментират ситуацията.

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Робуват на марки, дават щури пари за дрехи и затъват в дългове
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...
Международен анализатор за смъртта на иранския президент: Можем д...
Проф. Владимир Чуков: Всякакви версии за инцидента с Раиси са на ...
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).