Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нарендра Моди: Растежът през XXI век ще бъде осигурен от развиващите се страни
Автор: Иван Христов 14:32 / 12.01.2023Коментари (0)659
©
Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че растежът на развитите страни през следващия (новия, настъпилия) век се е забавил и глобалният икономически растеж сега ще бъде осигурен от развиващите се страни, съобщи ТАСС.

"През ХХ век развитите страни бяха движещата сила на световната икономика. Днес повечето от тези развити икономики се забавят. Ясно е, че в двадесет и първи (XXI – вековете с римски цифри) век глобалният растеж ще дойде за сметка на страните от Юга. Мисля, че ако работим заедно, можем да оформим глобалния дневен ред", заяви Моди в четвъртък по време на откриването на двудневната онлайн среща на върха "Гласът на глобалния юг" (глобалният юг обикновено се нарича страните от Африка, Латинска Америка и Карибите, тихоокеанските острови, както и развиващите се страни от Азия).

Той твърди, че участниците в срещата са отбелязали общите проблеми, които засягат развиващите се страни. Това са главно липсата на ресурси за нуждите от развитие на тези страни и нарастващата нестабилност "както в природния, така и в геополитическия климат". "Въпреки това е ясно също, че ние, развиващите се страни, сме пълни с положителна енергия, изпълнени с доверие (пълни с увереност)", добави Моди.

"Нашите усилия ще бъдат да определим начините на действие за Глобалния Юг – както по отношение на това, което можем да направим заедно, така и по отношение на това(онова), което можем да постигнем заедно в глобалния дневен ред. Гласът на Глобалния Юг трябва да зададе свой собствен тон. Заедно трябва да излезем от порочния кръг на зависимост от системи и обстоятелства, които не са създадени от нас", призова индийският премиер.

Глобална криза

Според индийския премиер светът е в криза, чийто край е трудно да се предвиди.

"Светът е в състояние на криза. Трудно е да се предвиди колко дълго ще продължи това състояние на нестабилност", сподели Моди.

Той отбеляза, че тя вече е "обърнала(та) страницата на поредната трудна година, в която станаха(ме) свидетели на конфликти, терористични атаки и геополитическо напрежение, растящи цени на храните, торовете и горивата, климатични промени и природни бедствия, както и продължаващото въздействие на пандемията от COVID-19 върху икономиките на страните".

"Срещаме се днес в зората на нова година, която носи нови надежди и нова енергия", подчерта индийският премиер.

Глобална южна среща на върха

Индия е домакин на виртуална среща на върха за глобалния юг на 12-13 януари, като темата й е "Един глас, една цел". Поканени са да участват представители на повече от 120 държави. В рамките на събитието се организират десет сесии, две от които ще се проведат на ниво държавни и правителствени ръководители, осем - на ниво министри.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: