Невероятно! Откриха планински връх, който се клати

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:29 / 25.12.2021
851
Един от най-високите върхове в Алпите - Матерхорн, се колебае напред-назад около веднъж на всеки две секунди, са установили експерти от Мюнхенския технически университет. Те описват своите наблюдения в статия в списанието Earth and Planetary Science Letters. Матерхорн се намира на границата на Швейцария и Италия на надморска височина от 4478 м. При възбуждане на една или друга честота всички обекти вибрират и изследователите се заинтересували как се държат огромните планински върхове. За да разберат, учените инсталирали сеизмометри както почти на самия връх на Матерхорн, така и в подножието му.

Оказало се, че планината вибрира от север на юг и от запад на изток с честота 0,42 гигахерца. Наблюдавани са и колебания в диапазона от нанометри до микрометри, като на върха те били 14 пъти по-силни, отколкото в подножието.

Участъците от планината, изпитващи повишено движение на земята, вероятно ще бъдат по-податливи на свлачища, падане на скали и разрушаване на скали при силно земетресение, отбелязват авторите на изследването. Колебанията се дължат на сеизмична активност, която произхожда от океаните, земетресенията и човешката дейност. Според изследователите други планински върхове вероятно се люлеят по подобен начин.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).