Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Невероятно видео: Струващият 2,4 милиарда лири Starship на SpaceX може да бъде изстрелян още на 10 април
Автор: Рени Томович 13:04 / 09.04.2023Коментари (0)1364
©
Илон Мъск сподели невероятно ново видео, показващо ракетата Starship на SpaceX на стартовата площадка в Бока Чика, Тексас, съобщава Daily Mail.

Мъск, който е главен изпълнителен директор както на SpaceX, така и на Twitter , публикува видеото в Туитър тази сутрин с надпис "Корабът се подготвя за изстрелване“.

Ракетата, струваща 2,4 милиарда британски лири (3 милиарда долара), е висока невероятните 395 фута и се смята за най-мощната ракета в света.

И може да е въпрос на дни, преди най-накрая да го видим да полети.

Правителствената Федерална авиационна администрация (FAA) каза по-рано тази седмица, че Starship може да излети още в понеделник, 10 април .

Мъск вече предупреди, че има 50 процента шанс Starship да експлодира  по време на излитане, добавяйки, че изстрелването "няма да е скучно“.

Историческото изстрелване на SpaceX ще действа като ранен крайъгълен камък в амбицията на Мъск да превозва хора и товари до Луната и Марс, превръщайки ни в "мултипланетен“ вид.

В съобщение за планиране, публикувано от FAA, се казва, че основната очаквана дата на орбиталното изстрелване е 10 април, но са посочени резервни дати като 11 и 12 април.

"FAA не е определила лиценз за операцията на SpaceX Starship Super Heavy“, се казва в изявление на FAA.

"Известието за планиране на командния център на FAA не трябва да се тълкува като индикатор, че решението за издаване на лиценз е взето или предстои.“

Съобщената дата за стартиране в понеделник идва от "човек, запознат с процеса“, който пожела да остане анонимен, цитиран от Ройтерс.

Те предупредиха, че процесът на лицензиране, въпреки че е близо до завършване, може да отнеме повече време поради преглед на екологичното съответствие.

Последната дума от Мъск е, че опитът ще се състои в края на третата седмица на април – но новата информация от FAA предполага, че може да е по-рано от това.

SpaceX не отговори на искане за коментар.

SpaceX планира да превози хора в Космоса с помощта на двустепенен космически кораб, съставен от напълно използваемия Starship (секция за превоз на пътници) и Super Heavy ракетен ускорител.

Очаква се целият космически полет да продължи само 90 минути.

След като има успешен орбитален полет, SpaceX ще се съсредоточи върху изстрелването на ценни сателити и други полезни товари в орбита на Starship.

SpaceX не просто планира да има един Starship; Мъск също каза по-рано, че неговата фирма е построила "фабрика за производство на много от тези превозни средства“.

В крайна сметка Мъск иска да направи човешкия живот "мултипланетарен“ – да живее на няколко планети – което може да изисква около хиляда звездни кораба.

Мъс смята, че природно или причинено от човека бедствие в крайна сметка ще доведе до края на цивилизацията, което ще наложи преместването н
а друга планета – Марс "е единственият реалистичен вариант“.

Starship ще може да превозва до 100 души до Червената планета на пътуване, което е 250 пъти по-далеч от Луната и ще отнеме около девет месеца във всяка посока.

Марсианската повърхност обаче не е единствената дестинация за Starship.

НАСА сключи договор със SpaceX да използва Starship за доставяне на астронавти до лунната повърхност още през 2025 г., като част от програмата Artemis (наследник на програмата Apollo през 60-те и 70-те години на миналия век).

Специален лунен вариант на превозното средство, известен като Starship HLS (Starship Human Landing System), ще транспортира астронавти от космическия кораб Orion в лунна орбита до повърхността на Луната и обратно, като част от мисията Artemis 3.

Артемида 3, планирана за някъде през 2025 г., ще отбележи първия път, когато хората са стъпили на Луната след мисията Аполо 17 през декември 1972 г.

Междувременно Artemis 2, планиран за следващата година, ще транспортира хората около Луната и обратно на Земята.

По-рано тази седмица НАСА разкри четиримата души  , които ще съставят екипажа на Artemis 2.

Виктор Глоувър, 46, от Помона, Калифорния, става първият цветнокож избран за лунна мисия, докато Кристина Кох, 44, от Гранд Рапидс, Мичиган, става първата жена.

Те бяха избрани заедно с Рийд Уайзман, 47, от Балтимор, Мериленд и канадския астронавт Джереми Хансен, 47.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: