Нидерландия въвежда задължителен PCR тест за всички влизащи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:20 / 29.12.2020
884
Считано от 00:01 ч. /нидерландско време/ на 29 декември 2020 г. всички пътници, включително нидерландски граждани, граждани на ЕС (в т.ч. и български граждани) и граждани на Шенгенското пространство, трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72-часа преди влизане в Нидерландия, за да се качат на борда на самолет по маршрут за Нидерландия.

Ако пътниците не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 преди отпътуване към Нидерландия, те не следва да бъдат допускани да се качат на борда на самолета. В допълнение, пътниците може да бъдат поканени да представят резултата от теста си за коронавирус (и декларацията за наличие на негативен резултат за COVID-19 за пътници, идващи извън ЕС/Шенгенското пространство) и след пристигането си в Нидерландия. Ако това не бъде направено, може да им бъде отказан достъп до територията на Нидерландия.

Изисквания за тестовете:

Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания:

-    Вид на теста: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19. Всички други видове тестове, вкл. и бързи тестове, няма да се приемат за валидни;

-    Тестовият резултат следва да бъде негативен /или вирусът не се открива/;

-    Име и фамилия: в съответствие с имената по паспорт;

-    Дата и време на взимане на теста: максимум 72 часа преди пристигане на самолета в Нидерландия, като следва да бъдат отчетени времевата разлика и продължителността на полета;

-    Да е налице информация за института или лабораторията, направила теста;

-    На тест подлежат всички лица над 13 –годишна възраст включително.

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 при пристигане в Нидерландия важи и за транзитни пътници, които не напускат транзитната зона на летищата в Нидерландия, както и за пътници, които идват в Нидерландия чрез морски, железопътен и автобусен транспорт. За пристигащи в Нидерландия граждани с автомобилен транспорт няма да се прилага изискване за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, но пристигащите в Нидерландия от съседните Германия и Белгия следва да проверят какви изисквания има в тези две държави преди предприемане на пътуване към Нидерландия с автомобил.

Наличието на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 не отменя необходимостта от прилагане на 10-дневна силно препоръчителна карантина в домашни условия след пристигане в Нидерландия от държави с "оранжев“ (в т.ч. и от България) и с "червен“ код с оглед на разпространението на заболяването COVID-19 в тези страни. Нидерландските власти още веднъж подчертават, че пътуване в чужбина следва да се предприема само в крайно наложителни ситуации (препоръката остава на този етап поне до средата на м. март 2021 г.).

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 не се отнася до някои категории пътници. Сред тях са:

•    Деца под 13-годишна възраст;

•    Пътници, пристигащи от Исландия;

•    Трансгранични пътници (включително студенти и ученици);

•    Притежатели на дипломатически карти за самоличност, издадени от МВнР на Нидерландия;

•    Притежатели на чуждестранни дипломатически паспорти;

•    Притежатели на нидерландски дипломатически паспорти, ако пътуват по служебни причини;

•    Държавни глави и членове на чужди правителства;

•    Граждани, които работят в сектора на транспорта на стоки, както и друг транспортен персонал при необходимост. В тази категория се включват шофьори на камиони и лица, които работят на контейнерни кораби, кораби за насипни товари (например руда и въглища), танкери (горива и химикали) и риболовни кораби. Също така се включват лица, които работят в енергийния сектор, включително на петролни и газови платформи, офшорни вятърни паркове, офшорни компании, които предоставят услуги за този сектор, и членове на екипажа на въздухоплавателни средства, круизни кораби и фериботи, ако пътуват, за да изпълняват служебните си задължения;

•    Притежатели на моряшки карти, ако пътуват за изпълнение на служебните си задължения или след тяхното приключване. Изключението не се отнася за моряци на търговски яхти и атракционни плавателни съдове;

•    Пътници на полети, които нямат летище в Нидерландия като дестинация, но са пренасочени към нидерландско летище поради непредвидени обстоятелства;

•    Пътници с пътна заповед на НАТО (NATO Travel Order) или виза NATO-2.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Международни новини:
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).