Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нидерландия закрива затворите си поради липса на затворници
Автор: Екип Burgas24.bg 16:37 / 19.05.2020Коментари (2)816
©
В една от най-развитите европейски страни все повече се засилва тенденцията да бъде избягвано пращането на престъпници в затвора, освен ако не е крайно наложително. Част от тази странна политика е програмата за обществена грижа за хората с психични проблеми.

"Работим в две насоки – първо, да предотвратим ново престъпление, а след това върху психичните страдания и социалните проблеми, които идват с него“, обяснява Хомо Фолкертс, криминален психолог, работещ с опасни престъпници.

"Никой не одобрява престъпленията или насилието, които тези хора са извършили, но зад тях стои един много тъжен свят. Ако искате да оправите всичко това, ще е нужно много време“, добавя той, цитиран от "Гардиън“.

Днес все по-намаляващият брой ефективни присъди изправя Нидерландия пред необичаен проблем – няма достатъчно затворници за затворите, дори и след като страната даде под наем някои места за изтърпяване на наказание на Норвегия и Белгия.

От 2014 година насам в страната са затворени 23 затвора. Те са превърнати в бежански центрове, домове и хотели. Нидерландия е трета в Европа по най-мъл брой на затваряни осъдени – 54,5 на 100 000 души.

Според изследователския център на министерството на правосъедието в страната, броят на присъдите, наказващи със затвор, е паднал от 42 000 през 2008 до 31 000 през 2018 година.

Отчита се и спад от две трети в срока на присъдите за младите престъпници. Официалната престъпност е паднала с 40% за същия период.

Как нидерландската система успява да постигне такива резултати?

Принципът може да се сведе до едно просто правило – отнасяйте се към затворниците като към хора и те ще се държат като хора.

Предлагайки специална програма за рехабилитация на хора с психични заболявания, нидерландската правораздавателна система намалява броя на хората в затворите. Тази система е базирана на превенцията и разбирането, а не на наказанието. Хората, извършващи престъпления, често се наказват с глоби или са принудени да посещават програми за психологическа рехабилитация.

Времето, прекарано в затвора, е намалено, след като дългите присъди са се доказали като неефективни, пише Bright Side, цитирани от Блиц.

Тези нови мерки са наречени "алтернативни присъди“ и се основават на идеята, че престъпниците трябва да се третират като човешки същества, които все още могат да бъдат полезни на обществото след реабилитацията си.

"Начинът, по който се държите с хората, включително и в затвора, има голямо значение за това как те ще се върнат в обществото. Ако се държите с тях като с кучета, те ще се държат като кучета, но ако ги третирате като хора, те ще се държат като хора“, обяснява психологът Мириам ван Дел.

Тези, които все пак отиват в затвора, получават възможност да се включат във водена терапия за връщането им в обществото възможно най-бързо. Тези програми за интервенция целят да предпазят обществото, а също и да реабилитират тези, които са били в затвора.

Според едно проучване, програмите са се оказали успешни, въпреки че според някои, те са създадени за мъжете и жените имат много по-малка полза от тях.

В крайна сметка много от затворите в страната са изоставени. Някои се дават под наем на други страни, други са превърнати в луксозни хотели и жилища за бежанци. Има планове за превръщането на един от най-известните затвори – Koepelgevangenis, в университет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.05.2020 г.
0
 
 
Всъщност истината е проста, но не е изгодна, затова не се казва - Нидерландия е единствената страна, където психеделиците са ЛЕГАЛНИ и всеки може да ги употребява. А знаете ли какво правят те със съзнанието на човек? Психеделиците създават чувство за емпатия и съпричастност към другите. „Психеделиците са незаконни, не защото любящото ви правителство се е загрижило да не скочите от прозореца на третия етаж. Психеделиците са незаконни, защото разрушават културно заложените модели на поведение и обработка на информация. Те ви разкриват възможността, че всичко, което знаете е погрешно “ Терънс Маккена
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: