Никос Дендиас от Киев: Турция е възприела методите на Русия

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
09:05 / 24.10.2022
323
Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас е посетил Киев в последните дни, където се е срещнал с украинското политическо ръководство и е подписал меморандум за сътрудничество с Дмитро Кулеба в "убежище по време на бомбардировка“, пише Kathimerini. Той използва случая, за да изрази, освен позицията на страната си и ЕС за ситуацията в Украйна, поредните критики към Турция, която обвини, че е "възприела изцяло методите на Русия“.

"Бомбардираният Киев е в известен смисъл идеалното място да информираме световната общност пред какво сме изправени ние, гърците. В моите разговори с моя колега външен министър и президента Зеленски осъзнах още повече общите предизвикателства, пред които сме изправени. И двете страни са изправени пред големи, агресивни съседи на източните си граници; и двете съседки твърдят, че териториите ни са погрешно отнети от минали империи, Руската и Османската. За източните съседи на Гърция и Украйна границите не съществуват, те са изкуствени и следователно открито оспорвани. И Гърция, и Украйна уж контролират територии, които не са наши: Крим, Донбас, островите в Егейско море. В най-добрия случай нашите страни трябва да упражняват ограничен суверенитет върху тези територии, като ги демилитаризират. Според този ревизионистки разказ нашите страни нарушават правата на "етническите“ малцинства“, пише външният ни министър в свой материал по повод визитата.

"Заплахите за нахлуване, които в случая с Украйна не останаха просто заплахи, се комбинират с хибридна война, използвайки всички средства, като превръщането на миграцията в оръжие и прекъсване на енергийните потоци. Пропагандната война и личните атаки срещу ръководството на нашите страни също са част от тази хибридна война“, отбеляза още той.

"Турция напълно възприе методите на Русия“, продължи Дендиас. "Ясно предупреждава: "внимавайте, ако не искате да станете друга Украйна“. На тази безпрецедентна провокация, пред която сме изправени, ние отговаряме: като изтъкваме турската агресия пред съюзници и партньори; изграждане и укрепване на нашите съюзи с нашите европейски партньори, Съединените щати, страните в нашето непосредствено съседство, както и с нововъзникващи сили, споделящи същите ценности като Индия и Япония, винаги зачитайки основните принципи на международното право и европейското законодателство, набор от общи права и задължения, обвързващи всички членове на ЕС. Ние изразяваме предизвикателствата, пред които сме изправени, в Атина, Брюксел, Вашингтон и другаде; но гласът ни придобива допълнителна неотложност и сериозност, когато говорим от противовъздушно убежище в Киев“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (22):
16.01.2023 Чавушоглу призовава САЩ да поддържат "баланс" в отношенията с Гърция и
Турция 
16.01.2023 Гърция ще проведе парламентарни избори през пролетта
14.01.2023 Мицотакис: Няма да има американска база в Александруполис
09.01.2023 Берлин: Двудържавното решение не е опция за Кипър
04.01.2023 Калън предупреждава за "сериозни последици", ако Гърция разшири териториалните си води
03.01.2023 Stars and Stripes: Въпреки риториката, вероятността от въоръжен конфликт между Турция и Гърция е нищожна
Още новини от Международни новини:
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).