Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Норвежците имат най-дългата Великденска ваканция
Автор: Цвети Тончева 14:11 / 04.04.2023Коментари (0)434
©
Великден в Норвегия е също толкова вълнуващ празник, колкото и Коледа, предава репортер на "Фокус". Той се празнува седмица преди нашия, така както всички католици и протестанти. Норвежците стриктно спазват традициите. 

Всички празници в скандинавската страна си имат строго определен цвят. Жълтият цвят изцяло олицетворява Великден. Норвежците декорират домовете си в жълто, жълто и пак жълто - жълти патета, жълти яйца, жълти перденца и покривки, посуда с жълти цветенца и т.н. Тук - таме синьо, лилаво и розово. Великден, или "Поске“, както го наричат в Норвегия е не просто празник от календара, а много повече. Време, през което норвежците се отдават на заслужена почивка, която прекарват сред свещената за тях природа. Те не обичат лукса, въпреки, че домовете им не са лишени от никакви удобства. Не робуват и на дрехи. Най-важна за тях е природата. Затова и на Великден бързат да излязат сред гората. Колкото по-дълбоко, толкова по-добре. При възможно най-сурови условия – в малка дървена барака, или каравана, но задължително с барбекю отвън. Обичат и да пътуват и много от тях се отдават на пътуване в топли дестинации.

Изобщо "поске-то" за тях е начин да се отдадеш на тишина, спокойствие и истински релакс. Още повече, когато имаш достатъчно време за това. Защото норвежците имат най-дългата Великденска ваканция. Заради спазването на религиозните традиции държавата дава три официални почивни дни за Великден. Дните са Велики четвъртък, Разпети петък и Великденският понеделник, известни на норвежки език като Skjærtorsdag, Langfredag и Andre Påskedag. Тези дни винаги се падат в четвъртък, петък и понеделник, което гарантира един дълъг уикенд. Много норвежци си взимат отпуск за останалите дни от седмицата и получават едноседмична почивка. А за учениците и студентите ваканцията е цяла седмица и следващият понеделник включително, или цели осем дни. 

Магазините обикновено също спазват Великденската почивка, като остават затворени за петте дни, въпреки че някои магазини за храна се отварят за няколко часа на Велика събота. Затова те си знаят и пазаруват храната предварително.

И колкото повече шоколад, толкова по-добре прекаран Великден. Защото в Норвегия по Великден се яде много шоколад. Той обикновено е в жълто-зелена опакова и всякакви други ярки цветове. Набляга се предимно на шоколадовите яйца и всякакви видове десерти и сладолед, разбира се. Той се яде целогодишно. Тортите също са на почит - домашно приготвени, с повече и разнообразни плодове и много сметана, неизменно с украса от норвежки знаменца. Козуначени хлябове също се ядят, те се продават по магазините и са с уникален вкус. Може и да си ги приготвиш домашно, без риск да не се получи, тъй като има готови за целта брашнени смеси и украси.  

Обядът не е претенциозен, като при нас. Не е задължително да има агнешко месо. Ястията с риба и морски дарове са в основата на националната норвежка кухня по всякакви поводи, картофът също е на почит. Ако е собствена продукция още по-добре. Но на планината не е нужен претенциозен обяд, а просто бърза храна, каквато много обичат - бургери, тостери и грилнати хляб с наденичка. Сосовете са неизменна част от тях. Без сос храната за тях е нищо. В Норвегия на Великден по традиция се пие и специалната бира "Paskelbrygg". Това е смес от най-добрите видове местна бира.

Норвежците са странни птици, които се забавляват по-различен от нас начин, особено на Север. Това са тихи и спокойни хора, които обичат домашния уют и обикновено бягат от много шум и показност. Когато все пак младите се събират на парти, правило при тях е всеки сам да си своето питие, обикновено в раничка. Останалото си го връща у дома. Достатъчно е един да подсигури помещението, където ще се празнува. Всички останали ангажименти отпадат за него, защото всеки сам си ги поема.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: