Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нова мутация на Sars-CoV-2 от Южна Африка тревожи експертите!
Автор: Пламена Николова 09:00 / 26.11.2021Коментари (0)1066
© Форбс
Световни медии като ББС, Форбс и Франкфуртер рундшау разпространиха тревожна новина за нов мутирал щам на коронавирус, който идва от Южна Африка, научи Burgas24.bg.

Ето какво съобщават световните медийни гиганти:

ФОРБС: "Силно мутирал“ не е термин, който трябва да хвърляте небрежно, като например "ти си добър приятел, но силно мутирал“ или "бихте ли искали да опитате тази силно мутирала храна?“ Но терминът може да се прилага за нов вариант на коронавирус Covid-19, понастоящем известен като вариант B.1.1.529, който наскоро беше открит в Ботсвана и Южна Африка. Тази версия на тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) има общо над 50 мутации с над 30 промени в шиповия протеин. Докато много от тези мутации вече присъстват в други съществуващи варианти на SARS-CoV-2, като този проклетия вариант Delta, този вариант B.1.1.529 може да бъде победител, ако днес се присъди титлата "вариант с най-много мутации“.

Ясно е, че виждането на толкова много мутации, особено когато засягат изключително важния протеин на шипове, би трябвало да повдигне малко вежди. Имунната защита от ваксинация или предишна инфекция вероятно е ориентирана към по-ранни версии на шиповите протеини и вируса. Тази защита не е като чифт чугунен Spanx. Той има известна гъвкавост и може да се бори с версии на вируса, които са малко по-различни от оригиналния. Въпреки това, такава защита може да става все по-малко ефективна, колкото по-различен става вирусът. Голямото притеснение е, че в крайна сметка ще се появи "вариант за бягство“, който е толкова различен от предишните версии и по този начин може лесно да надмине вашата имунна защита.

Преди днес изглеждаше, че имаше само десет потвърдени случая на варианта B.1.1.529: три в Ботсвана, шест в Южна Африка и един в Хонконг, на лица, завърнали се от Южна Африка. Въпреки това, брифинг за пресата днес, организиран от здравния отдел на Южна Африка, разкри, че вариантът B.1.1.529 изглежда се е разпространил много по-далеч, отколкото се смяташе първоначално.

Франкфуртер Рундшау:

Нов вариант на Sars-CoV-2 от Южна Африка тревожи експертите.

От загриженост относно варианта B.1.1529 на коронавируса, Израел наложи незабавни ограничения за пътуване за няколко африкански държави в четвъртък (25 ноември 2021 г.). Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини са класифицирани като "червени страни“».

Чужденците вече нямат право да влизат в Израел от тези страни, се казва в изявлението. Израелците, които се завърнаха от тези страни, ще трябва да бъдат под карантина в хотел Corona до 14 дни. Въпреки това, след една седмица, те можеха да се тестват безплатно с два отрицателни PCR теста.

Първи доклад: Йоханесбург – Напоследък не е имало мутации в корона вируса, откакто делта вариантът завладя света през лятото, измести повече или по-малко всички други видове вирус и изостри пандемията, особено в Европа. Delta показва изключително висока инфекциозност и е изместила или елиминира всички други мутанти. Поради това обстоятелство обаче не може да се предположи, че Delta е последният контролиран вариант на вируса.

Според експерти сега в Южна Африка е открит нов вариант на коронавируса. Вариантът с научното име B.1.1.529 "има много голям брой мутации", каза вирусологът Тулио де Оливейра на пресконференция в четвъртък (25.11.2021 г.). Давате "повод за безпокойство" в страната. Ефективността на досега известните ваксини срещу този вирусен вариант все още е неясна, според учения.

De Oliveira съобщи, че B.1.1.529 вече може да бъде открит в практически всички провинции на Южна Африка. Поне някои добри новини са, че поради специалните мутации в B.1.1.529 не се изисква секвениране за идентифициране на варианта, но нормалните PCR тестове са достатъчни.

Досега вариантът е открит и в Ботсвана и Хонконг сред пътешественици от Южна Африка. Министърът на здравеопазването Джо Фаала описа варианта като "сериозно тревожен" и като причина за "експоненциално" увеличение на докладваните случаи в Южна Африка. Броят на заразените, докладвани дневно, нарасна до над 1200 в сряда (24 ноември 2021 г.) В началото на месеца имаше само около 100 нови инфекции.

Според учените новият вариант има поне десет мутации - в сравнение с делта варианта има само две, с бета три. "Това, което ни тревожи, е, че този вариант може не само да има повишена преносимост, тоест да се разпространява по-ефективно, но също така би могъл да заобиколи части от имунната система и защитата, която имаме в нашата имунна система“, каза експертът Ричард Лесъл. 

Първите случаи на вариант B.1.1.529 бяха регистрирани в Ботсвана на 11 ноември, а най-ранният случай в Южна Африка последва три дни по-късно. Случаят, открит в Хонконг, е 36-годишен мъж, който е имал отрицателен PCR тест, преди да лети от Хонконг за Южна Африка, където е останал от 22 октомври до 11 ноември. Когато се върна в Хонконг, тестът беше отрицателен, докато той беше положителен в карантината на 13 ноември.

Бета вариантът на вируса беше открит в Южна Африка миналата година. С около 2,95 милиона случая на корона и повече от 89 600 смъртни случая Южна Африка е най-силно засегнатата страна в Африка

ББС Нюз

Връщаме се на позната територия - нараства загрижеността за нов вариант на коронавирус.

Последната е най-силно мутиралата версия, открита досега - и има толкова дълъг списък от мутации, че е описан от един учен като "ужасяващ", докато друг ми каза, че това е най-лошият вариант, който са виждали.

В началото е и потвърдените случаи все още са концентрирани предимно в една провинция в Южна Африка, но има намеци, че може да са се разпространили по-нататък.

Веднага възникват въпроси относно това колко бързо се разпространява новият вариант, способността му да заобикаля част от защитата, предоставена от ваксините и какво трябва да се направи по въпроса.

Има много спекулации, но много малко ясни отговори.

И така, какво знаем?

Вариантът се нарича B.1.1.529 и вероятно ще получи гръцко кодово име (като вариантите Alpha и Delta) от Световната здравна организация в петък.

Освен това е невероятно силно мутирал. Проф. Тулио де Оливейра, директорът на Центъра за епидемична реакция и иновации в Южна Африка, каза, че има "необичайно съзвездие от мутации“ и че е "много различно“ от другите разпространени варианти. 

"Този ​​вариант наистина ни изненада, има голям скок в еволюцията [и] много повече мутации, които очаквахме“, каза той.

На брифинг за медиите проф. де Оливейра каза, че има общо 50 мутации и повече от 30 на шиповия протеин, който е целта на повечето ваксини и ключът, който вирусът използва, за да отключи вратата към клетките на тялото ни.

Увеличавайки още повече до свързващия домейн на рецептора (това е частта от вируса, която осъществява първи контакт с клетките на нашето тяло), той има 10 мутации в сравнение само с две за варианта Delta, който обхвана света.

Това ниво на мутация най-вероятно идва от един пациент, който не е успял да победи вируса.

Много мутация не означава автоматично: лошо. Важно е да се знае какво всъщност правят тези мутации.

Но притеснението е, че този вирус сега е коренно различен от оригинала, който се появи в Ухан, Китай. Това означава, че ваксините, които са проектирани с помощта на оригиналния щам, може да не са толкова ефективни.

Някои от мутациите са били наблюдавани преди в други варианти, което дава известна представа за вероятната им роля в този вариант.

Например N501Y изглежда улеснява разпространението на коронавирус . Има и други, които затрудняват антителата да разпознават вируса и могат да направят ваксините по-малко ефективни, но има и други, които са напълно нови.

Професор Ричард Лесълс от университета в Квазулу-Натал в Южна Африка каза: "Те ни дават опасения, че този вирус може да има повишена предавателна способност, повишена способност да се разпространява от човек на човек, но може също да е в състояние да заобиколи части от имунната система."

Имаше много примери за варианти, които изглеждаха страшни на хартия, но се оказаха безполезни. Бета вариантът беше на върха на притесненията на хората в началото на годината, защото беше най-добрият за избягване на имунната система. Но в крайна сметка по-бързо разпространяващата се Делта завладя света.

Проф. Рави Гупта от университета в Кеймбридж каза: "Бета беше изцяло имунно бягство и нищо друго, Delta имаше инфекциозност и скромно имунно бягство, това потенциално има и двете до високи степени."

Научните изследвания в лабораторията ще дадат по-ясна картина, но отговорите ще дойдат по-бързо от наблюдението на вируса в реалния свят.

Все още е рано да се правят ясни заключения, но вече има признаци, които предизвикват безпокойство.

Има 77 напълно потвърдени случая в провинция Гаутенг в Южна Африка, четири случая в Ботсвана и един в Хонконг (който е пряко свързан с пътуване от Южна Африка).

Има обаче улики, че вариантът се е разпространил още по-широко.

Този вариант изглежда дава странни резултати (известни като отпадане на S-ген) в стандартните тестове и които могат да се използват за проследяване на варианта, без да се прави пълен генетичен анализ.

Това предполага, че 90% от случаите в Гаутенг вече може да са този вариант и той "може вече да присъства в повечето провинции" в Южна Африка.

Но това не ни казва дали се разпространява по-бързо от Delta, дали е по-тежко или до каква степен може да избегне имунната защита, която идва от ваксинацията.

Това също не ни казва колко добре ще се разпространи вариантът в страни с много по-високи нива на ваксиниране от 24% от Южна Африка, която е напълно ваксинирана , въпреки че голям брой хора в страната са имали Covid".



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: