Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нови правила при работа от дома
Автор: Екип Burgas24.bg 10:27 / 01.02.2021Коментари (0)733
©
Край на изискването да сме с включени телефони и компютри след работа. Европейският парламент иска закон, който да регулира хоумофиса. А целта е ясно да се разграничи професионалният от личния живот, особено сега, когато заради пандемията все повече хора работят от вкъщи.

От началото на пандемията заради COVID-19 не малка част от офисите останаха празни, а работата от вкъщи се е увеличила с 30 %. Една трета от служителите - всеки ден се налага да работят и в часовете за почивка.  Въпреки че помогна на много хора да запазят работните си места, хоумофисът  доведе и до ситуация да сме "винаги на линия". А това би провокирало стрес, тревожност и депресия сред служителите.

Затова Брюксел готви нови правила, които ясно да регламентират условията на труд, работно време и време за почивка. Вече близо година работното място за Петя Павлова е домът й. Като служител в международна компания за подбор на персонал сменя срещите на живо с онлайн интервюта с кандидати, с бюрото в офиса с дивана вкъщи.

“Аз съм оптимизирала максимално времето си, не губя време за пътуване до офиса, доста по-гъвкава съм при провеждането на интервютата", твърди Петя Павлова, експерт по подбор на персонал.

Бързо след плюсовете обаче идват и минусите. Тъй като често времето за почивка се смесва с работните задачи, а ангажиментите не свършват с 8-я час зад монитора на лаптопа. 

"Продължават да звънят телефони, да идват имейли. За мен е важно да се спазва работното време и да се осигурява този баланс между работа и личен живот", посочва тя пред Нова тв.

Така, неусетно, работният ден се удължава, служебните разговори стават денонощни, а "да си на повикване" се превръща в новата норма, показват последните проучвания на трудовия пазар.

"Работният ден е удължен за средностатистическия служител в офис с 8,2 % - което води до близо 48,5 минути повече работно време на ден. Така че границата вече е размита – губим реалност кога започва работният ден и кога свършва", твърди финансовият консултант  Явор Костов.

"Случва се доста често хората да си вдигат телефона по време на обедната си почивка, да забравят да си вземат дори почивка, особено когато задачите са много", посочва Розалия Стоилова,  HR експерт.

Претоварването с работа води до редица рискове за здравето, отчитат експертите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: