Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оля Ал-Ахмед: Някой си е наточил зъбите за Судан, войната може да подпали целия регион
Автор: Росица Лаханова 10:21 / 28.04.2023Коментари (0)688
©
В Судан става катастрофа, хората са хванати в капан. Тази война дойде като гръм от ясно небе, чужденците бягат, но няма къде да избяга суданският народ. Това са древни нубийци, които не са свикнали да бягат, това е народ, който не обича да е бежанец. Някой си е наточил зъбите за Судан, защото има много злато и газ, но ако не се спре войната, може да подпали целия регион. Това каза за "Фокус" в предаването "Денят на фокус" журналистът Оля Ал-Ахмед в коментар по темата за войната в Судан.

"Една част от моето семейство успя да се евакуира. На днешния ден моят баща, който беше суданец, си замина от този свят и се чудя как би реагирал, ако беше жив, на тази касапница, която се случва в родината му. От човешка гледна точка в Судан става катастрофа, хората там са хванати в капан. Всички чужденци бягат, чуждите държави изтеглят своите граждани, което е напълно нормално, но кой да изтегли суданците?", зададе риторичен въпрос журналистката.

"Суданският народ е достоен народ, суданците не обичат да бъдат бежанци. Това са древни нубийци и не са свикнали да бъдат бегълци", допълни тя.

По думите й, част от столицата Хартум, която е невероятна забележителност на света, където се сливат Белият и Черният Нил, вече е превърната в руини. Училища и болници са направени на военни бази на воюващите групировки, хората бягат за северен и западен Судан. Ако трябва да бягат суданците някъде, най-безопасно е в Чад. По последни данни над 20 000 са прекосили границата с тази страна. Втората страна, достъпна за суданците, е Египет.

"В тази части на Судан няма ток и пречиствателни станции, няма медикаменти и храна. Страната беше зле икономически, с грамадна инфлация, а сега и тази война дойде като гръм от ясно небе", допълни Оля Ал-Ахмед.

"Не е добра идеята, че преговорите между паравоенните сили и суданската армия трябва да се водят в южен Судан. Преговорите трябва да се водят на неутрална територия", смята тя.

"Политически е много сложна ситуацията. Дори експертите са затруднени с анализирането й. Паравоенните сили за бърза подкрепа и суданската армия свалиха цивилното правителство при един преврат през октомври 2021 година. Сега те самите са въвлечени в борба за власт, която дерайлира и заплашва да дестабилизира цял район. Суданците искаха демокрация и плавен преход на властта от военните към народа", каза Оля Ал-Ахмед, като подчерта:

"Много е тежко за един народ да бъде управляван от военна хунта. Това в момента е военна хунта. Проблемът е прост, но е сложно решението. В момента действа максимата "разделяй и владей".

Тя  припомни, че всяка една война е породена от жаждата за власт: "Така направиха и със Сирия - те я разкъсаха и завзеха петролните находища. Судан е много апетитна държава, тя е третата страна в света по износ на злато, има памук, природен газ, плантации от каркаде. Това е апетитно за много хора зад границите на Судан. Някой си е наточил зъбите, заграбват тази страна и оставят суданския народ да гине в мизерия".

"Ако този конфликт не бъде париран, колкото се може по-бързо, той ще запали целия район. Защото могат да се намесят съседните държави с тенденцията уж да помогнат. Няма гаранция коя съседна страна на чия страна ще се намеси. Трябва да се седне на масата за преговори за постигане на траен мир, а не временно примирие, както е сега", категорична е Оля Ал-Ахмед.



Още по темата: общо новини по темата: 10
02.05.2023 »
30.04.2023 »
29.04.2023 »
29.04.2023 »
29.04.2023 »
29.04.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: