Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осло - един от най-бързо развиващите се и екстравагантни градове в Европа
Автор: Цвети Тончева 13:04 / 06.03.2023Коментари (0)557
©
Да отидеш до нечия чужда столица по работа е едно. Но когато искаш да опознаеш това място и да разбереш повече за бита и нравите на местното население е съвсем друго нещо. И когато отвориш очите си за това, пред теб се откриват хоризонти. Разбира се най-добре би било да си вземеш гид, което ще ти даде възможност да разжгледаш всичко организирано и на достъпна цена. Специални карти осигуряват безплатно вход за повече от 30 музея и атракции, градски транспорт в рамките на Осло, паркиране на обществени паркинги, обществени басейни на открито, пешеходни опознавателни турове на Осло, както и специални промоции в ресторанти, магазини и заведения.

Но и без това би могъл да видиш доста, особено, ако един местен се навие да тръгне с теб. Тогава влизаш в приказката и не искаш да излезеш.

Осло е град, който се простира на северния край на едноименния фиорд и 40 съседни острова. Скандинавската столица привлича със своя суров, но скъп стил. Градът е може би един от най-бързо проспериращите в Европа по отношение на доходите на населението. Осло е и град, който бързо променя външния си облик. В столицата се строи непрекъснато. Норвежците започват да забогатяват през втората половина на XX век, когато край бреговете на страната е открито голямо нефтено находище. Тогава започва и радикалната промяна на Осло, който за по-малко от половин век се превръща в модерна и културна европейска столица.

Много исках да посетя най-напред Кралския дворец в Осло. Бях чувала, че настоящият крал дори дава аудиенции за желаещите. С присъщото си за журналист любопитство се отправих първо натам. Признавам си, че винаги съм се възхищавала на новогодишните речи, изпълнени с позитивизъм и призиви за човечност, на този мъдър човек - Харолд V. Човек, рискувал много в името на любовта си с принцеса Соня. Животът на кралското семейство в Норвегия е толкова интересен и обсъждан, почти колкото това на британското кралско семейство. С една огромна разлика - това е едно от най-бедните кралски семейства в Европа, с най-семпъл начин на живот и бунтари в него, поради което е винаги в новинарските хроники. Но за това ще ви разкажа друг път.

Паркирахме колата в централната част на града, за да излезем на Главната пешеходна улица "Карл Йохан“ в Осло. Това никак не бе трудно, тъй като

Осло е компактен град. Макар и голям на територия, забележителностите му са съсредоточени на малка територия. А по-голямата част от околностите са паркове и зеленина. Норвежците обичат природата и не пропускат възможност да се възползват от нея.

Дворецът на Харалд се намира на малък хълм в центъра на града, в единия край на главната пешеходна улица "Карл Йохан“, която свързва жп гарата и кея по пътя към двореца. 

Входът на сградата е затворен, тъй като и в момента е резиденция на краля Харолд V. Но през лятото се отваря и по график, с предварително записване, може да се стигне до покоите на краля и дори да си поговориш с него, твърдят местните. Статуята пред двореца е на крал Карл Йохан и е най-голямата изцяло бронзова статуя в Норвегия.

Кралският парк около двореца е един от най-големите паркове в страната. Поляните му са предпочитани места за пикник и слънчеви бани през топлите месеци. По алеите на двореца норвежци тичат за здраве. Въобще, този кралски палат не е заграден, множество народ минава от там ежедневно. Това е място, през което спокойно може да преминеш от единия квартал към другия, съседния. Караул пред портите на двореца дават млади хора, момичета и момчета. Те позволяват на желаещите да се снимат с тях.

Може би не съвсем по план и разхвърляно се насочихме към пристанището. Каква по-хубава гледка от това да погледаш огромните кораби във фиорда. Безбрежната синева на небе и море те привлича неудържимо.

На брега на Ослофиорд обаче има една действаща административна сграда. Това е кметството в Осло – може би най-известната сграда в столицата. Изграждането му датира от 1933-1950 година. Наистина, външната декорация на фасадата изглежда доста мрачна, но някак си величествена. Сградата е облицована с червени тухли и се откроява с две кули, в едната от които се помещава астрономически часовник. Вътре има стенописи, барелефи, гоблени и картини на норвежки художници, включително платното на известния художник Едвард Мунк - "Живот".

Мястото е известно, защото всяка година на 10 декември се провежда церемонията по връчване на Нобелова награда за мир. Това е нещо като емблемата на Норвегия. Като видиш тази сграда и непременно се сещаш, че това е част от Норвегия.

Но по крайбрежната ни изненедва нещо друго – един модерен квартал със строителство, което не можеш да видиш на други места по света.

Модерният квартал Акер Брюге се простира по протежение на градския насип. От скучна индустриална зона в миналото този квартал е превърнат в забележителност сега.

В него има жилищни райони, фирмени офиси, музеи на модерното изкуство.  В него може да се видят разнообразни архитектурни сгради. Фасади, украсени с метални панели и дърво, тераси на покривите и балкони обърнати навътре, причудливи форми на пейки от дърво, обществени трапезации и паркове и какво ли не още. Улицата по насипа е украсена с различни модерни инсталации. Има страхотни гледки по красивите мостове над река Акерселва. Това място наистина е уникално. В тази зона са почти всички най-интересни неща, като се започне от крепостта Акершус от едната страна до търговските центрове от другата. Има и апартаменти, или жилища на много богати хора. Плават лодки, кораби, които може да вземеш и да се разходиш и до съседни острови. Можеш да видиш и ползваш скандинавски сауни, които да разнообразяваш с къпане в морето, дори през зимните месеци. Модерният квартал Акер Брюге привлича хиляди посетители ежедневно. Той е предпочитан за разходка и от местните. В него има модерни ресторанти и заведения и забележителни склуптури.

В началото на крайбрежната улица е Нобеловият център за мир, който се помещава в бившата жп гара. Вътре се организират различни изложби, посветени на военните проблеми, както и заседанието на комисията, която избира кандидати за Нобелова награда за мир. Освен това сградата разполага с библиотека, изложбена зала и музей.

В новия крайбрежен квартал се намира и Музеят за съвременно изкуство "Аструп-Фърнли". Той е изграден от стъкло и светло дърво с двойно извит покрив, който наподобява платноходка. Сградата е разделена на две половини.

Вътре има няколко големи зали, в които картините и инсталациите са подредени в хаотичен ред. Всяка експозиция е изработена в духа на модерността и се различава от класическите произведения на изкуството. Във впечатляващата сграда може се похапнеш италианска кухня в изискан ресторант.

Крепостта Aкершус се намира на нос в Осло, тя може ясно да се види от отсрещния модерен квартал Акер Брюге. Крепостта има статут на национален символ като място на царска и държавна власт. За 700 години там са се случвали важни и драматични исторически събития. Той оцелял няколко обсади, но никога не е бил завладян.

През 1801 г. замъкът регистрира 292 жители. Повечето от тях са били военни със семейства и затворници.

Крепостните кули са добре запазени в цялата територия.

Необичайната футуристична опера на Осло се намира в центъра на норвежката столица, в квартал Бьорвик. Атракцията е открита сравнително наскоро - през април 2008 г. Основната характеристика на театъра е необичайна снежнобяла форма, наподобяваща айсберг.

Благодарение на наклонената форма на покрива можете да се изкачите по сградата и да разгледате града от необичаен ъгъл.

Още няколко са забележителностите на Осло, които няма как да се разгледат за един ден. Сред тях Музей на викингските кораби, Скулптурен парк Вигеланд, Камарата на парламента, Националната галерия на Осло, Катедралата и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: