От Европа призоваха властите в България да ограничат влиянието на главния прокурор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:36 / 03.12.2021
917
Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за намаляване влиянието на главния прокурор върху Висшия съдебен съвет и Прокурорска колегия и да въведат ефективна процедура за временно отстраняване от длъжност на обвинител номер едно. Очакванията са това да стане чрез законодателни, а ако е необходимо - и чрез  конституционни промени.

Призивът беше отправен по време на заседанието на Комитета на министрите  във формат "Права на човека“, на което за пореден път беше разгледано изпълнението на решението на съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България“, съобщава БНР. 

Той идва в деня, в който беше конституирано 47-ото Народно събрание и на фона на преговорите за ново правителството в рамките, на които темата за реформа на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет се смята за консенсусна за формациите, които се участват в тях.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).