От щаба на Байдън: Тръмп повтаря като папагал езика на Хитлер и Мусолини

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:20 / 13.11.2023
603
От щаба на американския президент Джо Байдън обвиняват Доналд Тръп, че "повторя като папагал автократичния език на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини". И привеждат твърдения на американски учени, в доказателство на своите думи, пише France 24.

В публикация в социалните медии Тръмп e обещал да "изкорени комунистите, марксистите, фашистите и радикалните леви главорези, които живеят като паразити в границите на нашата страна, лъжат, крадат и мамят на изборите, и ще направят всичко възможно, законно или незаконно, за да унищожат Америка и американската мечта."

Магнатът, който води проучванията в надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г., по-късно повтори забележките в реч в Ню Хемпшир.

"В един уикенд, когато повечето американци почитаха героите на нашата нация, Доналд Тръмп повтори като папагал автократичния език на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини – двама диктатори, заради които много американски ветерани дадоха живота си, за да победят точно този вид неамерикански идеи. Тръмп вече е шампион в това“, коментират от щаба на Байдън.

Белият дом добави отделно, че забележката на Тръмп ще бъде "ужасяващо разпознаваема за американските ветерани, които са носели униформата на своята страна през 40-те години на миналия век".

Кампанията на Тръмп удари "снежинките“, правейки историческото сравнение, и предупреди в изявление, че "тъжното им, жалко съществуване ще бъде смазано, когато президентът Тръмп се върне в Белия дом“.

Учените, включително президентският историк Джон Мийчам, академикът от Нюйоркския университет Рут Бен-Гиат и експертът по конституционно право от Харвард Лорънс Трайб, отбелязват, че нацистите са използвали термина "паразити", за да характеризират евреите като нечовеци.

"Да наречеш противника си паразит, да го дехуманизираш означава не само да отвориш вратата, но и да минеш през вратата, към най-ужасните видове престъпления", смята Мийчам, близък съюзник на Байдън.

Бившият републикански конгресмен и водещ на новини Джо Скарбъроу, който е обсъждал забележките с Мийчам в MSNBC, е заявил, че Тръмп вероятно трябва да "плати някои хонорари на семейния тръст на Мусолини".

Тръмп редовно възхвалява лидерите на режими, смятани за авторитарни и противници на интересите на САЩ, включително президента на Китай Си Дзинпин, руския президент Владимир Путин и севернокорейския диктатор Ким Чен-ун.

Но неговото използване на това, което Лорънс Трайб нарича "откровен нацистки разговор", се разглежда като ескалация.

"Той (Тръмп) е опасен за свободата на всеки и за самото оцеляване на всеки човек  и това е все по-очевидно. Моля, повярвайте на очите и ушите си. Тръмп е точно такъв, какъвто изглежда!“ пише той в публикация в социалната мрежа X.

Виж коментарите (0)

Още по темата (52):
15.05.2024 Boeing 757 на Тръмп удари самолет на летището в Уест Палм Бийч 
06.05.2024 Der Spiegel: Байдън може да се оттегли от президентската надпревара в САЩ
28.04.2024 NYP съобщи за подготовка за "преврат" в Белия дом
26.04.2024 Байдън призна, че е мислил за самоубийство
22.04.2024 Историческият процес срещу Тръмп започва
19.04.2024 В критично състояние е мъжът, който се самозапали пред съда в Ню Йорк
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е критично, вицепремиерът ще поеме нег...
Фалира голяма модна верига
Ружа Игнатова крие палати в Дубай
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...
Българка в Словакия: Хората тук са много шокирани!
"Ти си следващият": Арестуваха мъж за заплаха към сръбския презид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).