Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха тайни проходи на Великата китайска стена
Автор: Екип Burgas24.bg 22:57 / 05.01.2023Коментари (0)438
©
Над 130 тайни прохода във Великата китайска стена бяха разкрити наскоро чрез непрекъснато заснемане с разделителна способност близка до сантиметър, съобщи изследователски екип на защитното съоръжение, цитиран от Синхуа.

Въз основа на по-нататъшен анализ на снимките и работа на място екипът проникна във всяка една от скритите врати, проектирана конкретно спрямо местната топография.

В исторически план част от тези тайни проходи са били предназначени за преминаване на разузнавачи. Други пък са били изградени като канали за комуникация между двете страни на Великата стена или за търговия в древни времена.

Според някои официални документи, датиращи от династията Мин (1368-1644), на някои номадски племена е било разрешено да използват такива тайни порти за паша на добитъка си между Цинхай и Хътао в северозападен Китай, регион с изобилие от вода и тревни ресурси по това време.

Подобна практика се доказва и от някои големи тайни врати, които биха могли да позволят на два коня да преминат в двете посоки, каза Чжан Юйкун, професор от университета "Тянцзю" и ръководител на изследователския екип.

"Всичко това доказва, че Великата стена не е била напълно затворена, а периодично отваряна по строго определен ред“, добави Чжан.

За мистериозните тайни проходи са писали още учени от династиите Тан, Сун, Мин и Цин. Въпреки това никога досега не са били открити физически доказателства за такива скрити съоръжения.

Изходите, обърнати навън към врага, са замаскирани с тухли, докато страната, обърната към войниците в защита, е изградена така, че да е куха. За врага е почти невъзможно да различи местоположението на изхода отвън, но когато той атакува близкия главен вход, войниците от отбраната могат да разбият тайния проход отвътре като черупка от яйце и да извършат изненадваща атака в гръб на врага. "Това е страхотна демонстрация на военната мъдрост на Древен Китай“, каза Ли Чжъ от изследователския екип.

Великата китайска стена, с обща дължина над 20 000 км, е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се състои от много свързани помежду си отделни стени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: