Отпорът на тероризма изисква синхронизирани действия на международната общност

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:57 / 25.11.2015
1040
Терористичната атака в Париж не е единствено срещу Франция, а срещу цяла Европа и нашите основни европейски свободи и ценности. Първата реакция на Европа е да покажем солидарност с парижани и френския народ. Да бъдем солидарни обаче не трябва да означава да си затваряме очите за недобро функциониране на част от инструментите, с които разполагаме за борба с тероризма. 

Време е за спешни решителни действия, а не за дълги дискусии. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел в пленарен дебат с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, министъра на външните работи на Люксембург Николас Шмит и комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос относно терористичните нападения в Париж и мерките против тероризма. 

Дебатът се фокусира върху антитерористичните мерки, действащи в момента или предвидени за в бъдеще.

Представителите на Съвета и Комисията отправиха призив за солидарност в действията на ЕС, приемане на досието за резервационните данни на пътниците преди края на годината, засилено сътрудничество с непосредствените съседи на Съюза, подобряване на сътрудничеството между разузнавателните служби на държавите-членки и не на последно място да не се смесват понятията за бежанци и терористи.

Мария Габриел очерта три ключови мерки в борбата с тероризма.

На първо място е по-доброто управление на външните граници. Тя настоя за засилване на полицейското и съдебно сътрудничество и сътрудничеството между разузнавателните служби на държавите-членки, защото резултатите до голяма степен остават половинчати. Съществуват също така значителни пропуски при свързването на различните бази данни.

В международен план Мария Габриел подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството с трети държави, по-специално в борбата срещу финансирането на тероризма. "Важно е също да предвиждаме последствията и резултатите от действията на ЕС на място. Отслабването или унищожаването на Ислямска държава не трябва да дава простор за други заплахи за сигурността", наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Не на последно място тя приоритизира мерките за предотвратяване на радикализацията. "Атаките в Париж трябва да ни служат за поука. Само засилване на сигурността не е достатъчно. Нужен е подробен анализ за различните профили на хората, които биват вербувани от терористичните организации, за да дадем адекватен отговор. Борбата с радикализацията трябва да бъде предварително водена на интелектуално, културно и социално ниво", заключи Мария Габриел.


Виж коментарите (0)

Още по темата (102):
11.05.2016 Границата ни се оказала непристъпна за лидер на терористи
02.04.2016 Салах Абдеслам доброволно пощадил парижани по време на атентатите от 13
ноември
12.03.2016 България предлага морските си курорти на туристите, търсещи сигурност
28.02.2016 Заловиха още един заподозрян за атаките в Париж
24.02.2016 Атентаторът Салах Абдеслам беше зарязан от годеницата си в ефир
19.02.2016 Шефът на Европол: Подготвят атентат по-голям от този в Париж
Още новини от Международни новини:
Водещите кандидати за председател на ЕК се изправят един срещу др...
Гордана Силяновска: И двамата с Радев изразихме готовност, но сре...
Какво искат европейците според проучване на Евробарометър?
Защо гръцките плажове привличат толкова много туристи?
В Генералното консулство на България в Битоля тържествено бе отбе...
Ясновидец каза датата, на която може да започне Третата световна ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).