Папа Франциск призова Путин "да спре спиралата от насилие и смърт"

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
17:06 / 02.10.2022
401
Папа Франциск призова президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски да прекратят конфликта, като преминат към мирен диалог. Това заяви понтификът в неделя в реч за ситуацията в Украйна, вместо традиционната проповед към "Ангел небесен“, пише Reuters.

"Призивите ми са насочени към президента на Руската федерация, умолявам го да спре, включително от любов към собствения си народ, тази спирала от насилие и смърт. <...> Призовавам президента на Украйна да бъде открит за серия от мирни предложения. Призовавам всички други представители на международната общност да направят всичко по силите си, за да сложат край на войната без опасна ескалация и чрез диалог“, заяви Франциск. Той отбеляза, че "ходът на войната в Украйна е придобил такъв разрушителен и опасен обрат, който предизвиква голяма загриженост“, предава ТАСС.

"В името на Бог и човечеството подновявам призивите си за незабавно прекратяване на огъня, слагане на оръжие и приемане на условия за мирни преговори, които предлагат решения, които не се основават на сила, а са договорени, справедливи и стабилни, основани на свещено уважение към ценността на човешкия живот, както и суверенитета и териториалната цялост на всяка страна, както и зачитането на правата на малцинствата и техните законни опасения“, заяви Франциск.

Главата на Римокатолическата църква заяви, че "съжалява за ситуацията от последните дни, стъпките, които противоречат на международното право и увеличават риска от ядрена ескалация, което води до катастрофални и неконтролируеми последици на глобално ниво“. "След 7 месеца ви призовавам да се обърнете към всички възможни дипломатически инструменти, които все още не са използвани, за да сложим край на тази огромна трагедия“, добави той.

Както отбелязва порталът Vatican News, Франциск вече е прибягвал до подобна формула на обръщение по време на неделния "Ангел от небето“ на 1 септември 2013 г. на фона на драматичната ситуация в Сирия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).