Папата опрости правилата за църковен развод

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:44 / 09.09.2015
1408
Католиците, решили да се разведат, вече ще могат да анулират църковния си брак бързо, лесно и без усложнения. Това стана възможно благодарение на най-голямата реформа на Римо-Католическата църква по въпросите на брака от три века.

Папа Франциск позволи разводите на католиците да станат по-лесни, по-бързи и безплатни, което е най-голямата реформа на Римо-Католическата църква по въпросите на брака от три века.

Решението на папата бе огласено в негово писмо до католическите църкви по целия свят.

В него светият отец заявява, че отсега нататък за анулирането на брака ще се иска само едно решение, а не и одобрение от два църковни трибунала, както е в момента. Опростената процедура ще се прилага в повечето случаи от епископи и няма да има процес на изслушвания.

Жалбите до съда на Ватикана срещу анулирането на брака ще са възможни, но само в изключителни случаи. Папата настоява също епископските конференции да не искат пари за анулирането на брака, където това е възможно.

"90 процента от браковете в някои региони са смесени - между католици и православни християни. С облекчаването на процедурата по анулирането на църковния брак за семействата, решили да се разделят, ще е доста по-лесно", коментира кардинал Франсис Кокопалмерио.

Решението на папата бе предшествано от едногодишен анализ на ватикански експерти. Предложената реформа за брака е последната от мерките на папа Франциск, които целят Църквата да стане по състрадателна и милостива към вярващите в трудни ситуации, свързани с тяхната вяра.

Миналата седмица папата облекчи процедурата по опрощаване на жените, извършили аборт, а и намекна за по-малко осъдително отношение към хомосексуализма.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета световна во...
В Гърция бият тревога
Осъществи се голяма газова сделка между турската "Боташ" и америк...
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
Удариха бившия кмет на Берлин с чанта
Този известен плаж, любим на много българи, ще бъде затворен и та...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).