Петима войници загинаха в Украйна, воюващите страни отново нарушават примирието

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:26 / 20.12.2014
1462
Украинските сили съобщиха за смъртта на петима войници при най-тежките сражения с проруските бунтовници след новото примирие между двете страни, постигнато преди повече от една седмица. Говорителят на министерството на отбраната Андрей Лисенко заяви, че още седем украински войници са били ранени преди дългоотлаганите мирни преговори, които двете страни се надяват да започнат с помощта на пратениците на ЕС и Русия в беларуската столица Минск до понеделник.

Лисенко не уточни дали всички войници са били убити в една битка или това е общият брой жертви при инциденти в контролирани от бунтовниците територии около руската граница в индустриалната югоизточна част на Украйна.

Подкрепените от Запада лидери в Киев и командир на сепаратистите подписаха на 9 декември примирие, което трябва да засили често нарушаваното споразумение от 5 септември, последвано от смъртта на над 1300 души от двете страни.

Пробивът миналата седмица цели да положи основите за мирни преговори, които украинският президент Петро Порошенко се надяваше да се проведат в неделя.

Същевременно Германия предложи срещата на контактната група да се проведе възможно най-бързо, като двете страни - руската и украинската - трябва да постигнат договореност за персоналното участие до неделя.

"Страните от контактната група проведоха видео конференция, както говорихме по-рано. Трябва да хвърлим всички усилия, за да придвижим този процес напред и на следващата среща да видим конкретни действия - размяна на затворници, споразумение за демаркационна линия, за буферна зона. Искаме преди настъпването на зимата да има споразумения за доставки на хуманитарна помощ за Източна Украйна", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Същевременно Русия критикува обявеното намерение от украинския президент Порошенко Украйна да се откаже от статута си на необвързана страна и да се присъедини някой ден към НАТО.

"Смятам, че изявленията от Петро Алексеевич Порошенко за отказ от неутралния статут на Украйна и за икономическа блокада на Югоизточна Украйна са нищо повече от войнствена реторика, за която кликата в Киев жадува", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Украинският президент Петро Порошенко внесе законопроект в парламента, позволяващ бившата съветска република да се присъедини някой ден към НАТО, така че западният алианс да я защитава от бъдещи руски заплахи. Мярката на Петро Порошенко може да отнеме статута на Украйна на необвързана страна, класификация, предоставена на неутрални държави като Швейцария, която отказва да се присъедини към военен съюз и да играе активна роля във войни.

Украйна стана такава страна през 2010 г. под силния натиск от Русия.


Виж коментарите (1)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).