Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поколението Z иска безплатно кафе и други глезотии, за да работи от офис
Автор: Екип Burgas24.bg 11:06 / 17.03.2023Коментари (0)430
©
С още по-гъвкаво работно време, различни стимули и достатъчно свободно време работодателите се опитват да привличат младите хора от така нареченото поколение Z, пише "Дойче веле". Задачата им обаче е изключително трудна. Защо?

Студентът по социология Туре Ренер е на 23 години. Той и неговата приятелка Синди Йеске, която е на 21, са част от поколението Z. Според Туре те са печелившите от настоящия недостиг на кадри в Германия - младите се възползват от овакантените работни места, пише АРД.

"Мога да ида в Швеция и да работя известно време оттам", казва Синди пред германската телевизия. Тя харесва подобни варианти за работа, но смята също, че те са полезни и за работодателите. Според младото момиче така служителите не се претоварват и компанията по-лесно може да задържи младите си служители по-дълго.

Поколението Z има свои правила

Хадидже Зека от компания за търсене на работа потвърждава пред АРД мнението на Синди. Според специалистката поколението Z има много власт в момента и обществото се съобразява с желанията им.

Затова и компанията за човешки ресурси, в която Зека работи, сега предлага подпомагане и съвети специално за представителите на поколението Z. За младите, които влизат в тази възрастова група, е нужна повече деликатност и търпение, когато работодател иска да ги привлече. Когато те вече работят, носят на критика, стига тя да не много интензивна, защото това не се приема добре от тях, пише АРД.

От домашния офис до фитнеса

Компанията "Advantest" в Бьоблинген вече се е приспособила към идеите на новото поколение. Повечето от служителите на компанията могат свободно да организират работното си време и, ако желаят, могат да работят от вкъщи или при намалено седмично работно време. "Важното е, че постигаме целите, които сме си поставили", обяснява ръководителят на отдел "Човешки ресурси" в компанията Марсел Гийс пред АРД.

От това се възползват служители като 23-годишния електроинженер Кевин Фраймайер. Обикновено той започва работа сутрин от дома си, а в 10 ч. отива на фитнес за два часа, разказва германската медия.

В "Advantest" привличат служителите от поколението Z и по други начини - всеки, който избере да иде в офиса, има достъп до удобни места за почивка и безплатно кафе. Онези, които ходят на работа с колело, пък могат да получат до два велосипеда с данъчни облекчения от програмата "Job-Rad". А тези, които имат електромобил, могат да го зареждат на зарядните станции на фирмения паркинг, пише още АРД.

Студентът Ренер също смята, че ако компаниите искат да привличат служителите си към офисите, трябва да предоставят подобни на тези стимули. Работодателите трябва да подпомагат служителите си с безплатни билети за градския транспорт или служебни атомобили, коментира Ренер пред германската медия. След като завърши висшето си образование той се надява да работи само четири дни седмично, един или два от които - от дома си.

По-трудно е при занаятите и в ресторантьорството

Работата от дома обаче не е възможност за всяка професия. Работещите в строителството, например, няма как да изпълняват задълженията си от разстояние.

Отношението към работата също вече не е същото като преди, когато е било нормално служителят да се попита "какво още има да се свърши", обяснява АРД. Важният въпрос е кой ще работи, ако служителите са все по-малко и искат да работят все по-малко. 

Ето защо много предприемачи сега избират други пътища. Томас Барнхард,  управител на хотел в Шварцвалд, се оплаква, че в ресторантьорството има твърде малко варианти. В крайна сметка хотелиерът не вижда друг изход, освен да привлече стажанти от Индонезия. Те са и по-добре мотивирани. Служителите от чужбина винаги питат какво могат да направят по-добре. Докато германците питат какво началниците им могат да направят по-добре, обобщава Барнхард пред АРД.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Почина патриарх Неофит
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: