Поръчваме тръби за "Южен поток"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:29 / 29.03.2012
1568
Още през тази година проектната компания "Южен поток" ще започне да избира доставчици на тръби и оборудване за бъдещото строителство на газопровода. Това съобщиха източници, запознати с развитието на проекта.

След като премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще окаже пълна подкрепа на строителството на "Южен поток", акционерите в проекта могат да пристъпят към взимането на окончателно инвестиционно решение, което не беше възможно да се случи преди седмица.

Причината е, че "Газпром", който държи 50% от капитала на проектната компания "Южен поток България", нямаше сигурност, че проекта ще го бъде, обясниха запознати. "При положение, че уволненият министър Трайчо Трайков искаше 59 км от тръбата от Варна до Провадия да бъдат изцяло българска собственост, руската компания нямаше никакви гаранции, дали ние няма да решим да спрем кранчето и газа към Европа, както направи през 2009 г. Украйна.

Затова руснаците нямаше как да решат окончателно, че строителството започва", обясняват газовици. Сега обаче "капаните" са отстранени и работата може да продължи с пълна пара. Още в рамките на тази година акционерите "Газпром" и БЕХ ще вземат окончателното инвестиционно решение, веднага след което ще започне и финансовото структуриране на проекта за българската част от тръбата.

От своя страна пък това ще даде възможност на руснаците веднага да стартират и изграждането на газопровода на тяхна територия, а също и морския участък. С това ще бъде изпълнена и задачата за ускоряване на проекта, която наскоро постави премиерът Владимир Путин на "Газпром".

"В "Южен поток" ще вложим всичките си амбиции и усилия през 2015 г. по него да потече първият газ", категоричен бе Бойко Борисов.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (174):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).