Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Последен писък измама
Автор: Екип Burgas24.bg 13:25 / 21.10.2022Коментари (0)551
©
Нов руски милиардер с обявено състояние от 2 милиарда долара се оказа "герой“, създаден с технологията deepfake. Това установи журналист, който интервюира новоизпечения милиардер Евгений Костюкевич с помощта на Zoom, съобщава опозиционният руски сайт moscowtimes.ru. 

Костюкевич стана известен в края на юли благодарение на списание Forbes, което публикува сензационно интервю с мъжа, уж роден в селцето Гайни в Пермския край. По време на интервюто Костюкевич се обяви за собственик на руските активи на швейцарския циментов гигант Holcim, чието ръководство закри заводите си в Русия след  началото на войната в Украйна. След публикацията швейцарският холдинг заяви, че Forbes е "приписал" активите на "престъпник с диагностицирано изоставане в развитието", зад когото стоят злоумишленици.

Списанието публикува интервю с надпис "информационна подкрепа", което означава, че е платен материал. След това редакторите решиха да разгледат подробностите и поискаха интервю на живо с Костюкевич. Но "милиардерът" предложи да чатят в Zoom. Още в началото на разговора стана ясно, че журналиста се е сблъскал с  deepfake технология – снимка, "анимирана“ с помощта на изкуствен интелект. Разговорът от името на Костюкевич води снимката му в много ниска резолюция – движат се само зениците и ъгълчетата на устните му. Контурите на лицето сякаш са залепени за фона. В същото време декларираният жител от село в Пермския край изненадващо говори с подчертан южен акцент.

Журналистите го помолиха да покаже обстановката около себе си, за да го провокират да се движи, но "милиардерът" отказа с обяснението, че "бил посъветван да не променя ъгъла" поради евентуално влизане в кадър на документи или гледка от прозореца, която би могла да разкрие местоположението му, след което обясни, че се намира в Мариупол - град превзет от руската армия, където възстановявал някои "обекти".

Разследването за Костюкевич не беше публикувано във Forbes поради разногласия между журналиста автор на разследването и главния редактор. Репортерът, чието име не се съобщава е преминал към медията "Проект", която оповестява неговите разкрития. Според данните зад атаката срещу швейцарската Holcim стоят познати на руския президент Владимир Путин и обкръжението на вицепремиера Марат Хуснуллин, който ръководи строителната индустрия и възстановяването на украинските градове, превзети от Русия. Един от уличените в разследването е циментовият специалист Игор Харченко, чийто бизнес се припокрива със структурите на Магомед Мусаев, собственик на руския Forbes.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: