Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Потайно спиране на руски кораб във военна база в ЮАР предизвика сериозни въпроси в САЩ
Автор: Иван Христов 14:30 / 10.01.2023Коментари (0)683
©
Руски търговски кораб, чийто собственик е пренасял оръжие за руското правителство, изключи своя транспондер миналия месец, преди тайно да акостира в най-голямата военноморска база в Южна Африка, където достави и натовари неидентифицирани товари, според свидетели и високопоставен американски служител, пише The Wall Street Journal.

Южна Африка отказа да каже какво е превозвал корабът или какво е било натоварено на него във военноморската база Саймънс Таун. Министърът на отбраната на страната отхвърли притесненията на САЩ, като каза, че Вашингтон "заплашва Африка, не само Южна Африка, за всичко, което дори мирише на Русия“.

Посещението на кораба Lady R, собственост на руската корабна компания MG-FLOT LLC, обтегна отношенията между Вашингтон и Претория. Това също така демонстрира трудността за САЩ и техните съюзници да наложат санкции срещу Москва.

MG-FLOT не отговори на имейли, изпратени до изброените онлайн адреси с искане на коментар. Руското посолство в Претория и Кремъл също не отговориха на искания за коментар по имейл.

Високопоставен американски служител заяви, че Вашингтон е загрижен от подкрепата, оказана от южноафриканските въоръжени сили на Lady R, включително позволявайки му да влезе и да премести товари във военноморска база, докато системата за автоматична идентификация е била изключена.

В продължение на две нощи, през които Саймънс Таун беше потънал в тъмнина от национални прекъсвания на електрозахранването, мобилен кран премества сандъците от и върху 122-метровия кораб под наблюдението на въоръжена охрана, според свидетели и снимки, разгледани от The Wall Street Journal .

"Няма публично достъпна информация за източника на контейнерите, които са били натоварени на Lady R“, каза американският служител.

Lady R напусна Саймънс Таун сутринта на 9 декември. Когато корабът отново започна да предава позиция вечерта на същия ден, той беше закотвен на повече от 100 мили източно от Саймънс Таун, показаха службите за проследяване.

От средата на декември корабът е закотвен край бреговете на Мозамбик, където е пристигнал в пристанището Бейра през уикенда, според службите за проследяване на кораби, които посочват дестинацията му като Истанбул. От Истанбул е сравнително кратко пътуване до руските черноморски пристанища.

Кобус Мараис, депутат и говорител на отбраната на южноафриканския опозиционен Демократичен алианс разкри, че му е казано, че Lady R доставя боеприпаси от Русия, въпреки че те обикновено се внасят през търговски пристанища.

САЩ наложиха санкции на Lady R и MG-FLOT на 8 май, когато компанията използваше името Transmorflot LLC. Вашингтон обяви, че компанията и нейните кораби са доставяли оръжия за руското правителство.

През ноември, когато САЩ научиха, че Lady R се е насочил към Южна Африка, посолството на САЩ предупреди южноафриканското правителство за факта, че корабът е под санкции, каза високопоставеният американски служител.

Според законите на САЩ Вашингтон може да санкционира всяко образувание, лице или държава, които предоставят услуги на санкциониран кораб.

Посолството не е получило отговор на сигнала си за Lady R от южноафриканското правителство, каза служителят.

Услугите за проследяване на кораби показват, че Lady R е изключил своите автоматични транспондери, които предават идентичността и местоположението на кораба на други плавателни съдове и морски власти. Два влекача на южноафриканския флот са му помогнали да акостира в базата Саймънс Таун близо до Кейптаун, според свидетели.

Очевидци са видели камиони с ескортни превозни средства, които превозват контейнери към базата през нощта. Една жителка каза, че е била преследвана по празните улици на Саймънс Таун, след като се опитала да последва празен камион, напускащ базата.

На брифинг за медиите на 22 декември министърът на отбраната Танди Модисе заяви, че очаква документи с повече информация за пратката, преди да може да коментира защо Lady R е акостирал в базата и какво е било свалено и натоварено на кораба.

"Каквото и съдържание да е получавал този кораб, е поръчано много преди Covid“, каза г-жа Модис, преди да посочи това, което според нея е неоправдан натиск на САЩ върху африканските страни, които поддържат отношения с Русия.

Говорител на г-жа Модисе не отговори на обаждания и съобщения, търсещи коментар относно присъствието на Lady R в базата в Саймънс Таун и изявленията на високопоставения американски служител. Южноафриканските въоръжени сили също не отговориха на исканията за коментар.

Дарън Оливие, директор на African Defense Review, компания за отбранителен анализ и консултации, каза, че е правдоподобно Lady R да доставя стара поръчка на боеприпаси от Русия. През 2020 г. Южна Африка разреши вноса на 4,5 милиона патрона руски боеприпаси на стойност около 585 000 долара.

По-малко ясно е какво може да е било натоварено на кораба, каза г-н Оливие. "Отбранителната промишленост на Южна Африка като цяло не произвежда въоръжения и пълни системи, които се използват от руската армия“, посочва той.

Русия може да се интересува от изделия с двойна употреба като системи за насочване и контрол и оптика, които биха могли да се използват за производство на дронове, отбелязва още Оливие.

Управляващият в Южна Африка Африкански национален конгрес има близки отношения с Москва, датиращи от подкрепата на Съветския съюз за борбата му срещу управлението на бялото малцинство. Подобно на много други африкански страни, Южна Африка се опита да заеме неутрална позиция по отношение на войната в Украйна. Президентът Сирил Рамафоса е провел разговори както с президента на САЩ Байдън, така и с руския президент Владимир Путин от началото на войната.

През февруари е планирано Южна Африка да бъде домакин на съвместно учение с руския и китайския флот.

MG-FLOT и няколко от неговите кораби са имали проблеми с международните власти в миналото. Друг кораб, собственост на MG-FLOT, Lana, беше задържан през април край бреговете на Гърция, според гръцките корабни власти, които се позоваха на санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

След това САЩ използваха съдебна заповед за конфискуване на част от товара на кораба, който според Вашингтон отделно е превозвал санкционирал петрол от Иран. След като гръцките власти освободиха кораба в замяна на два гръцки танкера, държани от Иран, Lana достави оставащия си петролен товар на сирийското правителство на Башар Асад, според данните за проследяване на кораби.

През юли друг кораб MG-FLOT е бил задържан в Кочи, Индия, където е доставял боеприпаси на индийския флот, според съд в Кочи. Плавателният съд беше задържан, след като се твърди, че не е платил сметки за гориво на естонска компания, разясни тогава съдът.



Още по темата: общо новини по темата: 50
23.02.2024 »
13.12.2023 »
05.12.2023 »
05.12.2023 »
27.11.2023 »
18.09.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: