Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Появиха се зловещи разкрития за изверга, изнасилил българска студентка на лятна бригада в САЩ
Автор: Екип Burgas24.bg 22:03 / 07.10.2020Коментари (0)1039
©
Залавянето на 39-годишния Джеси Бйерк, изнасилил българска студентка на лятна бригада през 2016 г., е като в епизод от хитовия сериал "От местопрестъплението", пише bg-voice.com.

След 2 години на безрезултатно търсене, полицията използва нова технология на анализиране на ДНК, показваща родословното дърво на човек, и публична база данни с ДНК, до която достъп има всеки. Останалото е добра криминална работа, ровене в боклука, събиране на употребявани сламки и данни от мобилния телефон на заподозрения.

През 2016 г. 24-годишната българка работела като спасителка на басейн в Александрия, Вирджиния (предградие на столицата Вашингтон). Бйерк отишъл при нея и й казал, че предишния ден си забравил джапанките. По-късно се върнал със същата молба – да проверят още веднъж за уж липсващите джапанки. Когато тя го отвела до стаята, където се съхраняват загубените вещи, мъжът извадил пистолет и я изнасилил.

Според полицейския доклад момичето започнало да крещи, а Бйерк й казал: – "Престани да крещиш или ще те застрелям в устата.“ Той накарал българката да коленичи и след това завързал ръцете й зад гърба със свинска опашка. Запушил устата й със салфетка, за да не крещи, и си сложил сини латексови ръкавици. Изнасилвачът наредил на момичето да не го гледа и тя си затворила очите.

Той я съблякъл, започнал да я целува по гърдите, стиснал я за гърлото и ударил няколко пъти по главата, след което я изнасилил. Българката разказа историята си пред съда чрез видео. Казва, че преди престъплението е била мечтателка.

"Сега не вярвам в нищо. Това беше последният ден от моя истински живот. Никога няма да забравя тези думи: "Ще те изнасиля, убия или и двете“, разказа пред съда българката. "Мислех, че най-лошото е да умра. Не е. Много по-лошо е да живея с това.“ Тя е била студентка по медицина, която е дошла на лятна бригада в САЩ. След изнасилването се обадила на приятеля си.

Полицията я намира полугола, а ръцете й били посинели от силното пристягане със свинската опашка. При последвалия преглед лекарите успяват да вземат ДНК материал на изнасилвача. Именно той ще се окаже ключов, но едва след двугодишно разследване, което удря на камък.

Българката описва нападателя си като слаб мъж, на възраст от 35 до 40 години и висок малко над 1,8 м. В следващите 2 години полицията взима ДНК проби от деветима други мъже, каза в съда прокурор Джесика Смит, включително и от мъж, който купил сини латексови ръкавици от Home Depot в деня на изнасилването.

Той бил посочен от майка си като вероятен извършител на престъплението. "Този конкретен случай предизвика много страх в нашата общност“, каза шефът на полицията в Александрия Майкъл Браун. 

"Ние никога не се отказахме, но бяхме в задънена улица.“ До 2018 година, когато полицията се свързва с лабораторията Parabon NanoLab. Те вече са използвали тяхната технология, за да бъде открит и арестуван т.нар. Golden State Killer, който през август беше осъден за 13 убийства и 13 изнасилвания, извършени през 1975-1986 г.

Лаборантите от Parabon правят анализ на ДНК-то на изнасилвача, взето от тялото на българката, и анализират родословното му дърво. После го сравняват с данните в публичния уебсайт GEDMatch.com, за да открият роднини на извършителя. Системата им дава едно име – Джеси Бйерк. Резултатът се базира на ДНК от братовчеди на мъжа от двете страни на родата. След това полицията взима разрешение от съда, за да получи данните от мобилния му телефон. Те показват, че в деня и часа на престъплението е бил в района на басейна.

Следват няколко дни на следене, в които взимат бирени бутилки, кутии от безалкохолно и обелка от ябълка от неговия боклук и две използвани от него сламки от ресторант. От тях успяват да извлекат ДНК. Заключението – има вероятност 1 на 7,2 милиарда той да НЕ е извършителят на престъплението. Следва арест.

Той признава и за друго изнасилване – отново на спасителка през 2014 г. във Феър Факс, Вирджиния.

На мобилния телефон на Бйерк властите открили, че той е търсил статии как работи генеалогията и как се използва за разкриването на стари изнасилвания. Той е използвал различни технологии, за да изтрие от телефона си тези статии и данните за него от интернет. Прокуратурата във Вирджиния хвали технологията, разкрила престъплението.

"Без генетичната генеалогия този изнасилвач нямаше да бъде идентифициран“, казва главният прокурор Браян Портър. Адвокатите на Бйерк обаче повдигат сериозен въпрос за правото на защита на личната информация на всеки. "По никакъв начин г-н Бйерк не е "съзнателно показал“ своя ДНК профил, генеалогия, склонността му към определени болести или генетичен профил за публично гледане“, пише до съда адвокатът на защитата Крис Лейбиг.

Той иска от съда да отхвърли това доказателство. Според него, ако взимането на ДНК и анализирането без решение на съда е легално, нищо "няма да спре правителството от създаването на национална база данни с генетичната информация на всички граждани и използването й за всякакви цели“.

Като част от споразумението с прокуратурата Бйерк ще може да обжалва използването на негово ДНК от събраните отпадъци, ако по-висш съд го приеме за основателно, неговата присъда ще падне. В момента различни съдилища в щатите са взели противоречиви решения по сходни въпроси и проблемът евентуално ще стигне до Върховния съд.

Бйерк се признава за виновен пред съда през октомври м.г. Той се извини през сълзи на жертвите си, семейството и приятелите си и казва, че бил "отвратен“ от това, което направил. Прокуратурата поиска затвор от 80 години за Бйерк, а защитата – две десетилетия. Съдия Лиса Келмер отхвърли искането на защитата и присъди 65 години зад решетките за изнасилвача.

"Това са две ужасни, брутални престъпления. Ти си прекарал време да мислиш и планираш изнасилване – два пъти. Това е ужасно, отвратително поведение и ти не си потърсил помощ за състоянието си“, каза тя, преди да обяви присъдата – 65 години зад решетките.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: