Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пратеници от Берлин разговаряха с талибаните в Кабул
Автор: Екип Burgas24.bg 10:17 / 19.11.2021Коментари (0)437
©
Германия е пратила високопоставени дипломати в Кабул за първи път, откакто талибаните взеха властта там преди три месеца, предаде ДПА.

Специалният пратеник на Берлин за Афганистан Яспер Вик и дипломатът, който би трябвало да стане посланик в Афганистан, Маркус Потцел са провели разговори с представители на талибанското правителство в Кабул вчера. Дискусиите са се фокусирали върху области, в които практическото сътрудничество е едновременно нужно и възможно.

Германското посолство в Кабул бе евакуирано в средата на октомври заради бързото напредване на талибаните към столицата.

Талибаните също така са проявили разбиране, че равният достъп до образование за момичетата и момчетата е от национален интерес за Афганистан.

Западните правителства са изправени пред дилема, откакто талибаните взеха властта. Те търсят начини да помогнат на страдащото население, но искат да избегнат всякаква подкрепа за талибанското правителство, което не е международно признато.

Особено безпокойство поражда изключването на жените и момичетата от обществото. Много ученички от 7 до 12 клас нямат право да посещават занятия, а повечето жени в сектора на гражданските услуги нямат право да се върнат на работа.

Според публикуван в края на миналия месец доклад на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и на Световната програма по прехраната на ООН повече от половината от населението на Афганистан от ноември до март ще се сблъска с кризисно или извънредно ниво на недостиг на храни.

По време на разговорите с германските дипломати талибаните са обещали да осигурят безопасен и безпрепятстван достъп на хуманитарни работници в страната, които да стигнат до общините и хората в нужда.

Междувременно в четвъртък, 18 ноември, в Афганистан пристигна първа пратка хуманитарна помощ от Русия. Помощта с обща маса 36 тона, която бе доставена с три самолета, включва брашно, масло и одеяла, съобщи заместник-министърът на информацията и културата в правителството на талибаните Забиула Муджахид.

"По време на получаването на товара благодарихме на Русия и руснаците от името на афганистанския народ и на Ислямско емирство Афганистан. Призоваваме останалите страни по света да предприемат аналогични стъпки", написа още Муджахид в акаунта си в Туитър.  

Руската хуманитарна помощ с обща маса 108 тона ще бъде доставена в Афганистан на три етапа. Другите две пратки ще пристигнат през следващите дни.

Външният министър на талибанското правителство Амир Хан Мутаки заяви в сряда, 17 ноември, че икономическата ситуация на Афганистан може да предизвика бежанска вълна, която да създаде сериозни хуманитарни и икономически проблеми в чужбина.

Икономическата криза

Афганистанската икономика, която зависеше от международна помощ, изпадна в дълбока криза, а служителите там не получават заплати от месеци. Страната не може да плати и вноса на стоки.

Държави обещаха стотици милиони долари помощи за Афганистан, но се колебаят да отпуснат средствата, докато талибаните не създадат едно отворено и всеобхватно правителство и не дадат гаранции за спазване на правата на жените и на малцинствата.

Външния министър на Афганистан твърди, че страната сега има стабилно правителство за първи път от 40 години насам - период на поредица от войни, започнал с инвазията през 1979 г. от СССР и приключил с изтеглянето на последните американски сили на 31 август тази година.

Блокираните милиарди

Талибаните призоваха американския Конгрес да размрази афганистанските авоари, които бяха замразени, след като те поеха властта през август.

В отворено писмо Амир Хан Мутаки заяви, че най-голямото предизвикателство, с което се сблъсква сега Афганистан, е финансовата несигурност. "Корените на този пораждащ безпокойство проблем датират от замразяването на авоарите на нашия народ от американското правителство", посочва той.

Вашингтон замрази близо 9,5 милиарда долара авоари на Афганистанската централна банка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: