Предупредиха банките да се подготвят за руски атаки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:15 / 09.02.2022
710
Европейската централна банка подготвя банките за възможна подкрепена от Русия кибератака, тъй като напрежението с Украйна нараства, твърди "Ройтерс", цитирайки двама души, запознати с въпроса.

Сега ЕЦБ, ръководена от бившия френски министър Кристин Лагард и която надзирава най-големите европейски кредитори , е в готовност за заплахата от кибератаки срещу банки, предприета от Русия, казват източниците.

Telegraph.bg Комин пали по една къща на ден

Докато регулаторът беше фокусиран върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, кризата в Украйна пренасочи вниманието към кибератаките, извършени от Русия, каза един от тях, добавяйки, че ЕЦБ е разпитвала банките за нивото на тяхната защита.

Банките провеждаха "кибервоенни учения", за да тестват способността си да отблъснат атака, казва още той. ЕЦБ, която посочи като един от приоритетите си справянето с киберсигурността, отказва да коментира.

Подобни опасения се отразяват по целия свят. Департаментът на Ню Йорк за финансовите услуги разпространи предупреждение до финансовите институции в края на януари. В него се говори за евентуални ответни кибератаки, ако Русия нахлуе в Украйна и бъдат задействани санкции на САЩ, посочва отделът на Thomson Reuters за проследяване дейността на регулаторите.

По-рано тази година множество украински уебсайтове бяха засегнати от киберудар, който остави предупреждение "да се страхувате и да очаквате най-лошото", тъй като Русия е събрала войски близо до границите на Украйна. Службата за държавна сигурност на Украйна заяви, че е видяла признаци, че атаката е свързана с хакерски групи, свързани с руските разузнавателни служби. Кремъл многократно отрече руската държава да има нещо общо с хакерството по света и заяви, че е готова да си сътрудничи със Съединените щати и други за борба с киберпрестъпността.

Регулаторите в Европа са в повишена готовност. Британският национален център за киберсигурност предупреди големите организации да засилят своята устойчивост на киберсигурност на фона на задълбочаващото се напрежение около Украйна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).