Притеснителен доклад на Европол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:21 / 02.06.2022
632
Европа се превръща все повече в център на търговията с кокаин, показва анализ на европейската полицейска служба Европол. По-големи количества кокаин се прекарва до Европа от Южна Америка и продължават пътя си по-нататък, каза говорителят на Европол Ян Оп Ген Орт за ДПА в Хага.

Рекордните количества иззети наркотици са показател за увеличаването на трафика. По предварителни данни през миналата година са конфискувани най-малко 240 тона кокаин. За сравнение през 2020 г. са били иззети около 214 тона кокаин, посочва агенцията.

Според Европол начело в списъка са пристанищата в Белгия, Нидерландия и Испания. Престъпните банди обаче все по-често използват и по-малки пристанища, като това в Хамбург. Миналата година само там са конфискувани рекордните 19,1 тона кокаин.

Колко кокаин стига до Европа е трудно да се каже. “Предполагаме, че само в Колумбия годишно се произвеждат 2000 тона кокаин", казва Ян Оп Ген Орт, като отбелязва, че над 60% от това количество се транспортира до Европа.

Само малка част от наркотиците остават в Европейския съюз. Според най-новия доклад на Европол и Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите значителната част от кокаина се прехвърля от ЕС към Източна Европа, Азия и Австралия.

Говорителят на Европол каза, че проверките са се увеличили, но те не са достатъчни предвид огромните количества, които се доставят. ДПА коментира, че по данни на европейските полицейски служби, все повече престъпни групировки се опитват да се включат в бизнеса с трафика и разпространението на кокаин в Европа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).