Проф. Матанов: Такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:10 / 17.12.2020
1750
Цар Самуил и употребата на прилагателното "македонски" са едни от точките на неразбирателство в Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония. Постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от условията на София да каже "да" на преговорната рамка на Скопие с ЕС. България настоя да се променят учебните програми по история, което все още не се случва.

Когато си си поставил задача да индоктринираш някого, това най-лесно се постига чрез учебниците. След това се задействат армията, средствата за масово осведомяване.Така в студиото на "Денят започва" коментира информацията в учебниците по история на Република Северна Македония историкът проф. Христо Матанов.

Когато говорим за сегашните лоши отношения със Северна Македония, разбира се, трябва да започнем от учебниците, защото те са проводник на антибългаризма и македонизма, в който се възпитават подрастващите там.

Винаги се възмущавам, когато някой, който претендира да разбира от история, не се занимава с първичната информация, призна проф. Матанов и обясни, че тогава историята губи характера на наука.

"Точно това правят колегите от Скопие. Покойният Бранко Панов, който беше изявен антибългарист, Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград. Самият "македонизъм" като идея е лансиран от сръбския деец и общественик Стоян Новакович още като е посланик в Цариград", припомни историкът.

Проф. Матанов призна, че и в българската история има "забежки" и фантазии, "желание да се правиш на по-велик, отколкото си, но такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде".

Македонският журналист Марян Николовски също се включи в разговора, като изрази мнението си, че Балканите са наситени с обща история. На въпрос дали цар Самуил е български цар, Николовски отговори, че той безспорно е наследник на българския трон.

"Не може обаче да се твърди, че днешните българите и българите от средните векове са един и същ народ".

Проф. Матанов обясни, че ще е трудно учебниците да се пренапишат - това ще отнеме много време. Не може нещо, градено с години, да се промени за 2 дни, но и не може да се продължава с антибългаризма.

"Ние не трябва да бъдем опортюнисти. Гърците направиха ли компромис? Когато Обама отиде там и каза: трябва да промените незаконното си отношение към Македония - те направиха ли компромис? Въпросът е да се устиска, никакъв компромис, защото фактите са на наша страна", подчерта българският историк.

Виж коментарите (2)

Още по темата (843):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).