Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Матанов: Такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде
Автор: Екип Burgas24.bg 10:10 / 17.12.2020Коментари (2)1728
©
Паметник на цар Самуил в Скопие
Цар Самуил и употребата на прилагателното "македонски" са едни от точките на неразбирателство в Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония. Постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от условията на София да каже "да" на преговорната рамка на Скопие с ЕС. България настоя да се променят учебните програми по история, което все още не се случва.

Когато си си поставил задача да индоктринираш някого, това най-лесно се постига чрез учебниците. След това се задействат армията, средствата за масово осведомяване.Така в студиото на "Денят започва" коментира информацията в учебниците по история на Република Северна Македония историкът проф. Христо Матанов.

Когато говорим за сегашните лоши отношения със Северна Македония, разбира се, трябва да започнем от учебниците, защото те са проводник на антибългаризма и македонизма, в който се възпитават подрастващите там.

Винаги се възмущавам, когато някой, който претендира да разбира от история, не се занимава с първичната информация, призна проф. Матанов и обясни, че тогава историята губи характера на наука.

"Точно това правят колегите от Скопие. Покойният Бранко Панов, който беше изявен антибългарист, Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград. Самият "македонизъм" като идея е лансиран от сръбския деец и общественик Стоян Новакович още като е посланик в Цариград", припомни историкът.

Проф. Матанов призна, че и в българската история има "забежки" и фантазии, "желание да се правиш на по-велик, отколкото си, но такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде".

Македонският журналист Марян Николовски също се включи в разговора, като изрази мнението си, че Балканите са наситени с обща история. На въпрос дали цар Самуил е български цар, Николовски отговори, че той безспорно е наследник на българския трон.

"Не може обаче да се твърди, че днешните българите и българите от средните векове са един и същ народ".

Проф. Матанов обясни, че ще е трудно учебниците да се пренапишат - това ще отнеме много време. Не може нещо, градено с години, да се промени за 2 дни, но и не може да се продължава с антибългаризма.

"Ние не трябва да бъдем опортюнисти. Гърците направиха ли компромис? Когато Обама отиде там и каза: трябва да промените незаконното си отношение към Македония - те направиха ли компромис? Въпросът е да се устиска, никакъв компромис, защото фактите са на наша страна", подчерта българският историк.



Още по темата: общо новини по темата: 842
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Няма ли кой да им каже на тия мисири, че имат правописна грешка на паметника?! Пише се СамУил!
+1
 
 
Не може обаче да се твърди, че днешните българите и българите от средните векове са един и същ народ".....Велико! То това важи и за гърци и за египтяни или персийци.Аааа и за македонци! Дето си го насосват Александър Велики,че имал нещо общо със скопските сърбомани! Обаче има нещо дето те няма как да го знаят.Българите от средните векове са корена на българите днес. Тъй,че това е общото. Корена е един същ. Същия този корен е и за т.н.македонци със столица Скопие.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: