Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Румен Кънчев: Ако продължи да ескалира ситуацията, Путин може да загуби властта си в Кремъл
Автор: Екип Burgas24.bg 20:37 / 25.11.2022Коментари (0)933
©
Два са основните сценарии за украинските фронтове след победата при Херсон, съобщи в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш заместник министър на отбраната. 

"Първият от тях е Русия да започне да прекратява военните действия и да се започнат преговори, без да се коментира извеждането на войските“, каза Кънчев.

По думите му, перспективата в средно срочен план за руската армия е недостатъчно положителна, напротив, очаква се следващо контранастъпление на украинците, а натискът ще продължи да се увеличава. Украйна се бори за територията си и за страната си. Докато все още не може да си обясним истинските намерения на политическото ръководство на Кремъл, с които започна тази война. Русия към момента не е постигнала нито една от стратегическите си цели в Украйна“, каза експертът.  

по думите му, вторият сценарий е продължаването на войната безкрайно дълго, докато отново се създаде ситуация за преговори и двете страни се помъчат за взаимни компромиси.

В момента обаче, украинското ръководство е непреклонно и твърди, че сега няма място за преговори.

"Обезпокоително е изказването на Лавров пред журналисти в Индонезия, който буквално повтаря тезите от началото на т.н. военна операция за Русия - стремеж към денацификация и демилитаризация. Дори се казва, че украинците нямат национална идентичност. Това е нереалистична оценка на ситуацията в момента и Русия има пълен неуспех при реализирането на важните стратегически цели в тази война", каза проф. Румен Кънчев. Освен това, Русия е изолирана и от международната общност.

По въпроса за евентуална употреба на ядрени оръжия, проф. Кънчев смята, че не вярва, че Русия ще се реши на ядрена ескалация. Той посочи, че всички големи руски експерти, като академик Алексей Арбатов, казват, че ако се стигне до ядрена ескалация Русия ще престане да съществува като държава. Тоест, не се очаква Русия да посегне на ядреното оръжие. Така смятат най-умните хора в Русия, какъвто е Арбатов. А той е човек, чийто прогнози често се сбъдват и на него може да му се вярва. Той смята, че руското ръководство много добре си дава сметка, че тези приказки не са напразни. Ако погледнем на стратегическото разположение на ядреното оръжие, ще се види, че Русия не е в много добро положение. При една ескалираща обмяна на ядрени удари между Русия и САЩ, тя много бързо ще приключи като държава. Дано никога не научаваме какво точно ще се случи с тази държава ,каза проф. Кънчев. Затова именно той мисли, че руското ръководство си дава сметка за всичко това, те познават и противниците си и своите възможности. Така мисли и руската общност от академици, които са категорично на тази позиция.

Проф. Кънчев посочи още, че  Русия в момента няма стратегия на изтеглянето и как може да прекрати тази т.н. операция. Затова виждаме пълен хаос още от първия момент.

"Русия трябва да потърси настойчиво контакти с Европа и ЕС и да се опита да разговаря по тези въпроси и с американския президент, за да се изтегли най-скоро от тази война, в която е влязла неподготвена както стратегически, така и политически. Войната досега нанася само щети на имиджа на Русия", каза проф. Кънчев.

Най-погрешно би било Путин  да продължи да ескалира ситуацията. Ако прекалява, той може да загуби и властта си в Кремъл.  

Украинската армия е в много добра Форма в момента, а руснаците нямат безкрайни възможности, тъй като санкциите ще изтощават все повече Русия и няма да се намерят производители на тези компоненти на западни оръжия, които Русия ползва сега.  

В момента руската армия е в отстъпление. Освен силно демобилизирана, тази армия има и големи загуби в техниката. Вътре в страната рейтингът на Путин пада, както и на великата руска армия, която не защитава своя територия е напада чужда. Рано, или късно цялата тази ситуация ще акумулира вътрешно напрежение и политически процеси, които ще започнат да оказват влияние на тази война.

Русия може да се сгромоляса изведнъж и за кратко време.

Международната общност трябва да се погрижи при такъв разпад да се съхрани мира, за да не се стигне до използването на ядреното оръжие. Много експерти вече си задават въпроса как да се подходи при един такъв момент към Русия, за да започне тя да се възстановява и да се подсигури мирът на планетата.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4308
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/718 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: