Професор: От македонците се иска само да признаят историческите си корени

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
15:02 / 17.02.2021
1555
"Имаме договор с Република Северна Македония от 2017-а година, но те не го спазват, а се опитват да го заобиколят с разни планове". Това заяви пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония за изясняване на историческите спорове между двете страни. Коментарът му беше по повод на обявения от премиера на РСМ Зоран Заев екшън план за сваляне на напрежението с България.

Професорът беше категоричен, че страната ни винаги е гледала на Северна Македония като на кръвни роднини, а "те гледат на нас със свирепа враждебност".

"България признава идентичността на македонците, тя е от 1944-та година, но въпросът е, че те фалшифицират историята", посочи Кирил Топалов.

По думите му, ако македонците искат да говорят с българите полезно и смислено, трябва първо да преоценят неверния си възглед към историята си:

"Може ли част от българското население, която е част на бежанци от Македония, да приеме, че прадядовците и дядовците им са били небългари и са говорили небългарски език. Това е абсурдно! От тях се иска само най-малкото нещо - да признаят историческите си корени, оттам нататък пътят им е отворен за навсякъде". 

Той подчерта, че непризнаването на историческите корени дава база за зловеща антибългарска пропаганда в Република Северна Македония, която нарича българите фашисти, татари и т.н.

Проф. Кирил Топалов прогнозира, че която и партия да спечели изборите през април, курсът на България спрямо РСМ няма да бъде променен:

"Македонците да не се надяват много на това, че след изборите Бойко Борисов или друг, който спечели, ще вземе друга линия. Никой няма да поеме друга линия! Линията на национално-историческото достойнство никой няма да я промени. Това е политическо самоубийство и в Скопие трябва да го знаят".

Виж коментарите (2)

Още по темата (843):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).