Прогнозират масов мор на хора, ако пчелите изчезнат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:39 / 17.07.2015
1828
При евентуално изчезване на пчелите 1,4 млн. души ще умират допълнително годишно заради липса на опрашители, съобщава "Франс прес", позовавайки се на проучване, публикувано в медицинското издание "Лансет".

Годишната световна смъртност в глобален мащаб по този начин ще се увеличи с 3%. Този катастрофален сценарий би се разиграл заради дефицита на витамин А и на фолати (витамин B9 И фолиева киселина), които са от жизнено значение за бременните жени и малките деца. Ще бъдем свидетели и на ръст на инфарктите, инсултите и на някои видове рак.

При липса на опрашители, предизвиканият недостиг от витамин А и от фолати, може да породи ослепяване и увреждания на нервната система. Тези отрицателни въздействия върху здравето ще засегнат както развитите, така и развиващите се страни.

Ако се стигне до сценарий, при който напълно изчезнат опрашителите, като пчелите например, 71 милиона души в страните с ниски доходи могат да бъдат засегнати от недостиг на витамин А. А 2,2 милиарда души, които имат подобен недостиг в консумацията, ще бъдат с още по-ограничен прием на тази важна съставка.

Едно спадане със 100 процента на "опрашващите услуги" по света може да доведе до спадане на световните запаси от плодове с 22,9 на сто, на зеленчуци с 16,3 на сто и с 22,9 на сто на орехи и ядки.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
В Гърция е страшно
Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета световна во...
В Гърция бият тревога
Осъществи се голяма газова сделка между турската "Боташ" и америк...
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
Удариха бившия кмет на Берлин с чанта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).