Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Първата плаваща АЕЦ потегли! Бомба със закъснител ли е?
Автор: Екип Burgas24.bg 23:54 / 23.08.2019Коментари (4)887
©
Първата плаваща АЕЦ в света потегли днес на 5000-километрово пътуване в Арктика от руското пристанище Мурманск до постоянната си база в Певек, в Чукотка, в сърцето на Източен Сибир, предадоха ТАСС и Франс прес.

Плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" ще бъде теглена на буксир на разстояние над 4700 километра. В Певек съоръжението ще бъде включено към енергийните системи и ще се експлоатира в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала, снабдявайки с електроенергия самия град и Чукотския автономен окръг. То ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ, която ще бъде окончателно спряна в началото на следващото десетилетие.

След пускането й в експлоатация централата ще стане най-северната АЕЦ, а атомните централи в Русия ще станат единайсет, уточнява ТАСС.

Пътуването се очаква да продължи между четири и шест седмици в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя, въпреки че морският Североизточен маршрут е все по-проходим поради топенето на ледовете в резултат на глобалното затопляне, допълва АФП, цитирана от БТА.

Блокът с тегло 21 000 тона е без собствен двигател и ще бъде теглен на буксир от няколко кораба. Централата има два реактора с мощност по 35 мегавата, почти колкото при ядрените ледоразбивачи. За сравнение - мощността на реактор в класическа централа от ново поколение е над 1000 мегавата.

Макар населението на Певек да не надвишава 5000 жители, централата осигурява потреблението на 100 000 души и ще служи най-вече за захранване на петролните платформи в региона като част от руската програма за развитие на експлоатацията на изкопаеми течни горива в Арктика.

Изграждането на "Академик Ломоносов" започна през 2006 година в Санкт Петербург. Съоръжението беше докарано в Мурманск миналата година.

Природозащитните асоциации от години предупреждават за опасността от този "Чернобил върху лед" и го наричат "Ядрен Титаник" - определения, получили ново звучене след експлозията през август в център за изпитания на ракети в Далечния север, която причини за кратко силно покачване на радиацията в тази зона, отбелязва АФП.

"Всяка атомна централа произвежда радиоактивни отпадъци и в нея може да възникне инцидент, но "Академик Ломоносов" освен това е уязвима и на бурите", посочва Рашид Алимов от енергийния департамент в Грийнпийс-Русия. А в Арктика метеорологичните условия са екстремни и непредвидими.

"Платформата е теглена от други кораби, така че при голяма буря може да има сблъсъци. Росатом планира да складира отработеното гориво на борда на корабите, така че всеки инцидент може да има сериозни последствия за крехката околна среда в Арктика, а да не забравяме, че там няма инфраструктури за почистване", допълва Алимов.

По думите му Чукотка има огромен потенциал за развитието на вятърна енергия, а плаващата АЕЦ е чисто и просто прекалено рисково и прекалено скъпо средство за производство на електричество.

Според Росатом обаче, която възнамерява да продава в чужбина плаващата си централа, това решение е по-просто, отколкото да се строи класическа АЕЦ върху замръзналата през цялата година земя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
липсва само алошата отгоре на платформата :) ..... голям майтап ще е ..... плаваща аец с паметник отгоре теглена на буксир хаха :)
-1
 
 
Да бяха паркирали един атомен ледоразбивач там.Що им трябва да сглобяват реактор на шлеп!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: