Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Първи отзиви за новия щам: "Омикрон" не е чак толкова опасен
Автор: Цвети Тончева 19:35 / 29.11.2021Коментари (0)1349
©
"Омикрон" не е чак толкова опасен. Първите доказателства за това дойдоха от пациент 0 с "Омикрон" в Италия, който разказва пред италиански медии: “Горд съм, че сме ваксинирани цялото семейство! Заразих всичките с новият вариант, и бяхме в изолация! Възрастта в семейството варира между 8 и 81 години! Всички го изкарахме с леки симптоми, и съм много благодарен на ваксините! Постоянно сме под лекарски контрол!"

Южноафрикански лекар, който беше един от първите, които заподозряха различен щам на коронавирус сред пациентите, каза в неделя, че симптомите на варианта "Омикрон" досега са били леки и могат да бъдат лекувани у дома.

Д-р Анжелик Кутзи, частно практикуващ лекар и председател на Южноафриканската медицинска асоциация, каза, че на 18 ноември е забелязала седем пациенти в клиниката си, които са имали симптоми, различни от доминиращия вариант на Delta, макар и "много леки".

Сега обозначен като "Омикрон" от Световната здравна организация, вариантът беше открит и обявен от Националния институт по заразни болести на Южна Африка (NICD) на 25 ноември от проби, взети от лаборатория от 14 ноември до 16 ноември.

Coetzee каза, че пациентка на 18 ноември съобщава в клиниката си, че е била "изключително уморена" в продължение на два дни с болки в тялото и главоболие.

"Симптомите на този етап бяха много подобни на нормалната вирусна инфекция. И тъй като не сме имали COVID-19 през последните осем до 10 седмици, решихме да тестваме“, каза тя, добавяйки, че пациентът и семейството му се оказали положителни.

В същия ден дойдоха повече пациенти с подобни симптоми и осъзнах, че "се случва нещо друго“. Оттогава има по два-трима пациенти на ден.

"Виждали сме много пациенти с Delta по време на третата вълна. И това не се вписва в клиничната картина", каза тя, добавяйки, че е предупредила NICD в същия ден с клиничните резултати.

"Повечето от пациентите имат много, много леки симптоми и никой от тях досега не е приет в болница. Ние успяхме да лекуваме тези пациенти консервативно у дома", казва докторката.

Coetzee, която също е в Министерския консултативен комитет по ваксините, каза, че за разлика от Delta, досега пациентите не са съобщавали за загуба на мирис или вкус и не е имало голям спад в нивата на кислород с новия вариант.

Нейният опит досега е, че вариантът засяга хора, които са на 40 или по-млади. Почти половината от пациентите със симптоми на "Омикрон", които тя лекува, не са ваксинирани.

"Най-преобладаващото клинично оплакване е силната умора за един-два дни, както и главоболието и болки в тялото."

Новината за новия вариант, излизащ от Южна Африка, предизвика бърза реакция от няколко страни, включително Великобритания, която в петък наложи забрана за пътуване на няколко южноафрикански страни с незабавно действие, решение, което Южна Африка решително оспори.

От петък много страни също забраниха въздушното пътуване до и от Южна Африка, включително Съединените щати, други европейски страни и някои азиатски държави.

Новият щам на коронавируса "Омикрон“ не е толкова опасен за хората, както първоначално смятаха някои експерти, тъй като не причинява тежки форми на заболяването, заяви в Претория изпълнителният директор на Националния институт по инфекциозни болести на Република Южна Африка (РЮА) Адриан Пюрен.

Рязкото увеличение на броя на новите случаи на Covid-19 в Република Южна Африка през последните няколко седмици, причинено от появата на щама "Омикрон“, не доведе до значително увеличение на броя на хоспитализираните с коронавирус“, каза той днес по местния телевизионен канал eNCA, твърди той.

Вчера СЗО също излезе със становище с актуализирана информация за "Омикрон" и набор от препоръки за овладяването на разпространението му.

За съжаление, все още не се знае дали вариантът е по-заразен и дали боледуването е по-тежко. Ранни данни показват, че има повишен риск от повторно заразяване. СЗО насърчава държавите да провеждат и споделят резултатите от целогеномни секвенирания в масови бази данни като GISAID и да споделят клиничния си опит в платформата на СЗО за COVID-19. Засега имунизацията продължава да е най-силното ни оръжие срещу вируса.



Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: