Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радев от Рим: Свободата, демокрацията и човешките права са нашият морален компас, който трябва да следваме във времена на изпитания
Автор: ИА Фокус 17:17 / 22.05.2024Коментари (0)1194
©
Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите достижения на нашата цивилизация, за които поколения са вложили усилия и трябва да бъдат защитавани всеки ден. Те са и нашият морален компас, който трябва да следваме във времена на изпитания. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в церемонията по откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право (EPLO). Държавният глава е на посещение във Ватикана и Италианската република, където ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. На форума на Европейската организация за публично право българският държавен глава бе посрещнат от своя италиански колега Серджо Матарела. В събитието участва и президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу.

Румен Радев посочи, че предизвикателствата пред Европейския съюз, свързани с растяща несигурност и бързи промени, подлагат на изпитание ценностите на обединена Европа, водят до скептицизъм сред гражданите на страните членки и подкопават конкурентоспособността на икономиките. Затова, по думите му, е необходимо европейското право и националните регулации да бъдат ефективно адаптирани към съвременните предизвикателства, но решенията за това да не бъдат прибързани, а добре обмислени, разумни и справедливи.

Президентът даде пример с политиката по нелегалната миграция, която се явява предизвикателство за страни с външни за Европейския съюз граници като България и Италия. "От една страна европейските граждани, социалните системи, икономиките и дори културата трябва да бъдат защитавани, но от друга страна трябва да се спазват човешките права и да се помага на всеки човек в нужда“, посочи президентът. Той открои значението на наскоро приетия от Европейския съвет Пакт за миграцията и убежището, чиято ефективност обаче тепърва предстои да стане ясна.

Политиката на Европейския съюз по отношение на климатичните промени също бе във фокуса на изказването на президента по време на форума. Румен Радев изрази позицията си, че за прехода към нисковъглеродна икономика е необходим балансиран подход, при който да не се прилагат прибързани решения и от него да не пострадат икономиките, социалните системи и конкурентоспособността на страните членки.

Българският държавен глава открои ролята на културното наследство като обединяващ фактор между държавите в Европа като България и Италия. Той посочи, че в утрешния ден му предстои аудиенция при папа Франциск, както и посещения в базиликата "Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, и където е погребан Св. Кирил. Държавният глава ще посети в утрешния ден и друго, свързано с България място в Рим – базиликата "Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

EPLO е международна организация, създадена през 2007 г. в Атина, Гърция, посветена на създаването и разпространението на знания в областта на публичното право и управлението, националното и европейско публично право, правата на човека и правото на околната среда и насърчаване на демократичните ценности. Към днешна дата тя е разработила, организирала, насърчила и подкрепила повече от 200 образователни, изследователски, обучителни и институционални дейности и е предоставила помощ на демократични институции в повече от 70 страни. За да постигне своите цели, EPLO, която поддържа офиси в цял свят, насърчава сътрудничеството с други институции, организации и органи, по-специално в рамките на системата на Организацията на обединените нации.



Още по темата: общо новини по темата: 121
29.05.2024 »
25.05.2024 »
24.05.2024 »
24.05.2024 »
24.05.2024 »
24.05.2024 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Пролетни бури удариха страната
Бум на коклюш в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: