Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Расизмът в Германия е навсякъде, има голяма ненавист към българите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:24 / 24.03.2021Коментари (3)743
©
Тоби Крокер е германец. В рамките на един училищен проект му се наложило да замине за Дуисбург - и по-точно в квартала Марксло, който не се ползва с добро име. Затова и треньорът по капоейра първоначално нямал никакво желание да работи точно на това място. Но едно момче от България му помогнало да се пребори със страховете и предразсъдъците си.

Така започва репортажът на германското радио WDR, в който главно действащо лице е 18-годишният Юри Камберов от Пещера, който пристига в Дуисбург-Марксло преди пет години. В България имал трудно детство, разказва Юри пред WDR, цитирани от "Deutshe Welle". Отгледали го баба му и дядо му. За баща си изобщо не иска да си спомня, а майка му отдавна била заминала за Германия. Планът бил Юри и брат му по-късно да се преместят при нея. Така и направили, но началото било много трудно.

"Гаден чужденец"

В училище съучениците му го тормозели, наричали го "гаден чужденец“. Подигравали му се заради евтините дрехи и износените обувки, приятели нямал. "Плачех от отчаяние", признава днес Юри.

Чувствал се напълно безпомощен - в една чужда страна, в един непознат град, в една съвършено нова обстановка. А най-абсурдното било, че съучениците му, които се държали расистки с него, били също чужденци - турци, араби, ливанци. Юри не може да го разбере и до днес: "Та нали и аз съм човек като тях", казва той. И точно тогава случайността го срещнала с Тоби.

40-годишният инструктор по капоейра участвал в проекти в различни училища, в рамките на които преподавал бразилското бойно изкуство. "Най-вече децата от мигрантски семейства се палят по тази смесица от брейкденс и кунг фу. В училище трябва да седят мирно, а при мен е нещо като терапия за хиперактивни - децата могат да се движат и пеят, получават похвали и признание“, обяснява Тоби.

Именно тренировките при Тоби откъснали Юри от другата действителност - побоищата, насилието и членството му в една младежка банда. "Не искам повече да съм такъв и сега се опитвам да убедя другите момчета, че конфликтите могат да бъдат решавани и без насилие“, казва Юри днес.

Искрено се срамува от това, че навремето си е имал работа с полицията. Разказва, че извадил голям късмет - не го изпратили в затвор за непълнолетни, а му присъдили общественополезен труд. За него Тоби е истински спасител, когото междувременно обича не по-малко от баба си и дядо си.

А благодарение на момчето от България Тоби вече не се страхува да идва в Дуисбург-Марксло. Често гостува на семейства от квартала, говори с тях за проблемите и потребностите им. И така ги разбира по-добре.

Мечтата на Юри

"Покрай Юри разбрах колко силен е расизмът тук в Марксло. Германците, които още не са се изнесли от квартала, се страхуват от пришълците от Румъния и България. Турците и арабите също не обичат румънците и българите. Румънците пък не харесват българите. Расизмът тук е навсякъде“, казва Тоби. Затова той си поставил за цел да помогне на Юри да се промени, да промени мисленето и поведението си, да се превърне в един толерантен младеж.

А самият Юри иска да стане като Тоби - възпитател и социален работник. Да работи със и за децата. 18-годишното момче вече се е посветило на тази задача - в свободното си време Юри се грижи за хлапетата от квартала, като ги прибира от улицата и ги учи на капоейра.

За Тоби кварталът Дуисбург-Марксло има вече друго лице. Днес той знае, че зад стените тук живеят сърдечни и гостоприемни хора, които искрено се радват, когато някой се интересува от тях.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Специално Дуисбург е почернял от цигани - български и румънски. Въобще не завиждам на германците там, които са малцинство в собствения си град.
Aнонимен
на 24.03.2021 г.
+2
 
 
То не са Българи а мангали
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: