Революционно: Китайски учени измислиха биоразградимо стъкло

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:58 / 20.03.2023
396
Китайски учени създадоха биоразградима и рециклируема форма на стъкло с минимално въздействие върху околната среда. Основното предизвикателство за производството му обаче е термичната нестабилност на молекулите му и склонността да се разлага лесно при високи температури, пише радио Китай, цитирано от "24 часа". 

Новото екологично стъкло е разработена от учени от Института по технология на процесите към Китайската академия на науките. Те използвали биологично получени аминокиселини и пептиди чрез класическия промишлен процес на загряване и закаляване. Те ги модифицирали химически в краищата им, така че да образуват силно охладена течност преди разлагането, се посочва в резултатите от проучването, публикувани в събота в сп. "Science Advances“.

Този вид стъкло е с добри оптични характеристики, податливо на триизмерно отпечатване и леене в матрица. 

Концепцията за биомолекулярно стъкло, макар и все още в лабораторен етап, може да се превърне в нова технология за екологичен живот и устойчиво бъдеще, посочват още учените.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).