Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Риека прие щафетата на Европейска столица на културата 2020
Автор: Екип Burgas24.bg 18:38 / 05.02.2020Коментари (0)667
©
Под мотото "Пристанище на разнообразието" хърватският град Риека, разположен на брега на Адриатическо море, откри преди дни програмата на "Rijeka 2020 - Европейска столица на културата. Тя започна на 31 януари 2020 г. и приключи на 2 февруари 2020 г. , като централните събития и самата церемония се проведоха на 1 февруари 2020 г.

Освен хърватския град, през 2020-та и ирландският град Голуей е Европейска столица на културата, като откриването там предстои. Двата града получиха щафетата от Пловдив и италианския град Матера. На предаването на щафетата в Пловдив на 12 януари присъстваха заместник-кметовете на Риека – Никола Иваниш и на Голуей – Донал Лайънс.

В отговор на визитата и по покана на Войко Обернел, Кмет на град Риека, участие в откриващите събития в Риека – ЕСК 2020 г взеха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Светлана Куюмджиева – артистичен директор на ОФ "Пловдив 2019" и Гина Кафеджиян - заместник-директор "Програма" на Фондацията. Българското Министерство на културата също имаше свои представители, в лицето на заместник-министър Амелия Гешева и   директорът по международно сътрудничество Петър Миладинов, които взеха участие и в проведената по същото време сесия на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа под мотото "Повишаване на културата за устойчиво развитие" и откриване на "Риека -  Европейска столица на културата 2020.

В първия ден на откриващия уикенд българските гости, заедно с представителите на всички ЕСК , посетиха серия по-малки събития от програмата в центъра на града, в които участваха хорове, улични музиканти, танцьори и др. Същата вечер бе открита най-новата изложбена зала – Музей на съвременното изкуство, създадена специално за инициативата ЕСК, която завърши с прием, даван от Кмета Войко Обернел в сградата на Общината.

Официалната церемония се състоя в събота - 01.02.2020 г. в Хърватския национален театър "Ivan Zajc" и включваше множество поздравителни слова, сред които и на българския еврокомисар Мария Габриел, сценични изпълнения на знакови изпълнители на града, на Симфоничният оркестър на Риека, както и фрагменти от класически произведения, някои от които писани специално за събитието.

Под мотото "Пристанище на разнообразието" програмата на "Rijeka 2020" акцентира върху три теми: водата, работата и миграцията. Главното събитие, наречено "Индустриална опера", се състоя в събота вечерта на пристанището на Риека, емблематично място за идентичността на града и символ на неговата отвореност към света. Проявата разказва историята на Риека и представя града като пристанище на многообразието. Под този девиз ще бъдат организирани културните прояви в Риека през цялата година. "Индустриална опера" е съчетание от звуци на града, на шума, на индустрията, на класически музикални инструменти, на хорови изпълнения и на камбанен звън, както и на звуците на самата публика, която участва активно в шоуто.

Риека има богато и драматично историческо минало. Принадлежал е на различни страни - като се започне от Австро-Унгарската империя, премине се през анексирането от Италия, после през нацистката окупация, интегрирането към Югославия, преди да стане част от независима Хърватия.

Риека има 120 000 жители, пазещи спомена за времето, когато градът беше проспериращо промишлено пристанище с известни корабостроителници, пострадали тежко по време на войната за независимост на Хърватия. Градът е трети по големина в страната и е първият  хърватски град, избран за Европейска столица на културата. Риека е сочен като "блестящ пример за толерантност и мултикултурализъм" за всички европейски градове. Днес градът залага на туризма и културните прояви, за да оздрави икономиката си.

По време на посещението си в Риека, пловдивските представители проведоха и множество срещи и разговори с представители на културните институти от мрежата EUNIC, с градовете от мрежата ЕСК, партньорите от EU-Japan Fest, както и с представители на града - домакин.

Въпреки проливния дъжд на тържествата присъстваха няколко хиляди души. Стотици деца, артисти, танцьори и певци участваха в различните спектакли през целия ден и нощ.

Зрителите успяха да се насладят на много концерти, един от които се състоя в историческата сграда на рибния пазар. Благодарение на инсталация с дължина 200 метра на авеню Корзо жителите и гостите на града можаха да се запознаят и с новата история на Риека.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: