Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Риши Сунак е първият цветнокож премиер на Великобритания
Автор: Иван Христов 18:56 / 24.10.2022Коментари (0)388
©
Риши Сунак ще стане следващият министър-председател на Великобритания, надделявайки в хаотична надпревара за лидерство на Консервативната партия в понеделник, след като оставащият му съперник за поста Пени Мордаунт се оттегли, пише The New York Times, като отбелязва, че той ще бъде третият лидер на Великобритания за седем седмици и първият цветнокож министър-председател в нейната история.

42-годишният бивш министър на финансите, който е син на индийски имигранти, спечели състезанието за заместник на отстранената Лиз Тръс, която подаде оставка под натиск миналия четвъртък, след като икономическата й програма предизвика сътресения.

Борис Джонсън, министър-председателят преди Тръс, се оттегли от надпреварата в неделя вечерта, разчиствайки пътя за Сунак, който предизвика Тръс миналото лято, но загуби в гласуването на членовете на партията. Като единственият оцелял кандидат този път Сунак не беше подложен на ново гласуване от членовете.

Това беше главоломен обрат за Сунак, чиято оставка от кабинета на г-н Джонсън през юли задвижи събитията, които свалиха ръководителя му заради поредица от скандали и вкараха Великобритания в седмици на политически катаклизми.

Ето какво трябва да знаете за победата на Сунак, пише NYT:

Това го поставя в категорията на Маргарет Тачър, първата жена министър-председател на Великобритания, и Бенджамин Дизраели, единственият й премиер-евреин. Но също така го поставя на поста в изключително труден момент.

Великобритания страда от глобалния бич на инфлацията, както и от щетите, причинени от самата Лиз Тръс, чиято икономическа програма, включваща мащабни намаления на данъците, преобърна пазарите и изпрати паунда в исторически минимум.

Сунак все още е изправен пред големи препятствия в опитите си да обедини една деморализирана и разделена Консервативна партия. Оттеглянето на Борис Джонсън и неуспешната кандидатура на Пени Мордаунт ще ядосат много членове. Някои продължават да гледат на Сунак като на политически убиец на бившия му шеф, пише американското издание.

Консерваторите изостават от опозиционната Лейбъристка партия с повече от 30 процентни пункта в социологическите проучвания. Призивите за общи избори започнаха и вероятно ще се засилят, тъй като новият министър-председател предприема икономическа програма за затягане на коланите по време на криза с разходите за живот.



Още по темата: общо новини по темата: 3
20.01.2023 »
24.10.2022 »
24.10.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: