Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ройтерс": Балканите подготвят банковите си системи за фалит на Гърция
Автор: Екип Burgas24.bg 11:50 / 23.06.2015Коментари (0)1780
©
Ако Атина обяви фалит по външния си дълг, съседите на Гърция ще бъдат изправени пред опасност от разпространение на кризата заради гръцките банки, които контролират значителна част от банковите им системи, пише "Ройтерс".

Представители на властите в Албания, България, Македония, Румъния и Сърбия посочват, че на практика са "поставили под карантина" местните банки, и са ограничили капитала им, така че дори ако гръцките компании-майки фалират, дъщерните да оцелеят.

Те обаче не могат да постъпят по същия начин с вложителите: ако кризата в Гърция подтикне клиентите на гръцки банки в други страни панически да теглят парите си, резултатът би бил непредсказуем, посочва агенцията.

"Не е добре, когато има пожар в къщата на съседа", коментира бившият председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пред "Ройтерс" и добавя, че засега не вижда пряка заплаха от Гърция.

Застрашените от този процес балкански страни имат малки икономики, както и история на финансова уязвимост, така че разпространение на гръцката криза би им оказало огромно въздействие.

Последните възможни дни за сключване на споразумение между Атина и кредиторите й изтичат, а отливът на депозитите от банките в страната надминава над 1 милиард евро на ден, като според гуверньора на Централната банка банкерите трябва да се готвят за "тежък ден" днес.

Банки като Piraeus и Alpha Bank, които сега са изправени пред евентуална криза у дома, преди финансовата криза от 2008 година силно увеличиха присъствието си на пазарите в балканските страни.

Подразделения на гръцки банки държат около 20 процента от банковия сектор в България и Македония и малко по-малък дял в Румъния, Сърбия и Албания.

В България банките с гръцка собственост не държат гръцки държавни книжа и не получават финансиране от банките-майки, посочи Емил Ангелов, заместник-главен изпълнителен директор на Piraeus Bulgaria за "Ройтерс" през май.

Централната банка пък има правомощия да ограничи сумите, които могат да бъдат прехвърляни от подразделенията към акционерите в Гърция. "Гръцките банки в България са отделни структури", заяви президентът Росен Плевнелиев по-рано този месец.

В няколко страни има законодателство, което не позволява прехвърляне на основен капитал от местните подразделения без разрешение от централната банка. През последните месеци редица централни банки посочиха, че са засилили надзора над банките с гръцка собственост.

"Трябва да ни информират ежедневно за транзакциите, които извършват с банките-майки. Засега не сме забелязали нищо необичайно", коментира пожелал анонимност представител на македонската централна банка.

Подсигурени са всички канали за "заразяване", освен един, отбелязва Любомир Митов, главен икономист за Централна и Източна Европа на UniCredit. "Може да възникне проблем, единствено ако хората се втурнат към банките да теглят депозитите си", казва той.

Сред хората с депозити в гръцки банки се наблюдава известно напрежение, но мнозина нямат планове да теглят депозитите си, отбелязва "Ройтерс".

През последните няколко години централните банки в региона взеха мерки да подобрят капиталовите позиции на банковия сектор и ликвидността в системата.

Българските банки, които миналата година преминаха през банкова криза, са добре капитализирани и силно ликвидни, според анализатор на Standard Bank, цитиран в публикацията.

Представителят на македонската централна банка уверява, че са взети мерки в случай на най-лошия сценарий. "Хората знаят, че парите им са в безопасност. Ако Гърция фалира, може да има известна първоначална паника, но нещата скоро ще се успокоят", посочва той.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: