Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румънски самолети ще пазят небето ни
Автор: Екип Burgas24.bg 10:39 / 13.10.2011Коментари (27)958
© Impact Press Group
Военновъздушните сили на България и Румъния ще пазят заедно небето над границата ни. За това се споразумяха премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Емил Бок при първото съвместно заседание на правителствата на двете страни, което се проведе вчера в Букурещ. Споразумението за авиополицията бе подписано от военните министри Аню Ангелов и Габриел Опря и е част от ангажимента към НАТО за интегрирана въздушна отбрана.

"Общата охрана на въздушните граници ще спести пари. А с наличната техника, която имаме, ще пазим и шенгенската граница", обясни Борисов, визирайки наскоро доставения хеликоптер "Пантер", като се чакат и още два. Премиерът допълни още, че "Европа е спокойна, защото България и Румъния пазят перфектно браздата" и апелира и някои държави от Шенген "също да го правят така добре и да се учат от нас."

Българската делегация бе посрещната с военни почести в Букурещ. Премиерът Бойко Борисов спази традицията и поздрави гвардейците с румънското "Буна зиуа, солдаци" (Добър ден, войници - б.а.).

Очаквано Шенген е била една от обсъжданите по време на съвместното заседание теми. "Подготвени сме и искаме коректно решение въз основа на постиженията ни и на спазването на правилата, а не изменянето им по време на играта", отбеляза Бок. Борисов пък допълни: "Всеки, който посети Българя и Румъния, ще се убеди, че това са два много древни народа, които не заслужават да бъдат обиждани."

Другата обсъждана тема била общите проекти по Дунав. От думите на румънския премиер стана ясно, че общо 4, а не 3 моста ще свързват двете страни. Става дума за съществуващия Дунав мост, строящия се при Видин-Калафат Дунав мост 2 и още два - Калараш-Силистра и Оряхово-Бекет. Досега се обсъждаха варианти само за една допълнителна връзка.

Вчера стана ясно още, че газовата връзка между двете страни ще започне да работи от началото на 2013 г.

Вчерашното съвместно заседание няма да е последно. Премиерите подписаха декларация, с която се създава Съвет за сътрудничество на най-високо ниво. Това означава, че поне веднъж в годината министерските съвети на България и Румъния ще се събират и ще обсъждат докъде са стигнали със съвместните си проекти.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
те и преди разпада на стената в Берлин пак си взаимодействаха( СИВ)
0
 
 
Мартин, не мисля че МиГ 29 имат вариант с вертикално излитане и кацане. Имат модел с променлив вектор на тягата - МиГ-29ОВТ. Единствения реактивен самолет с вертикално излитане за който се сещам е AV8 Harrier. Иначе аз съм за МиГ-овете. ОВТ-то се доближава до изтребителите 5то поколение.
0
 
 
новата оферта е още по яка:1,3 милярда за Ф-16 които са спрени от производство(без воарайението).530 милиона за чисто нови грипени воарайението и обучението на кадрите.230мил.за най новите МИГ-29 с вертикално излитане трябва да върнем старите самолети в русия :Д обаче решението ще е политическо
0
 
 
Димитър Попов Какво и е на лада нива дори бритънците са купили близо 10000 бройки зашото е проходима като рахг ровера а харчи по малко и е по евтина за подръжка ...съгласен съм с филип в момента индия е най-големия вносител на оръжие в света и тя внася руско такова...
0
 
 
Защото са страна с 10 пъти по голямо БВП, защото сме в нато и защото границата е обща идиоти ли сте
0
 
 
западна измишлутина ма като сме се хванали на хорото...
0
 
 
зашото ние пък пазим небето на македония и албания които си нямат:)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: