Руски станции спрели да подават данни за радиацията след взрива

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (22)
15:09 / 20.08.2019
934
След взрива в Архангелска област на 8 август измерващи радиационния фон станции, разположени най-близо до мястото на инцидента, са спрели да предават данни. Това казва за в. "Уолстрийт джърнъл" Ласина Зербо - ръководител на организацията, наблюдаваща изпълнението на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.

Станциите, чието функциониране е отговорност на държавата, в която се намират, са създадени за изпълнение на договора. Потърсена е информация от "Дубна" и "Киров" (по името на населените места, където се намират), двете най-близки до Северодвинск, веднага след инцидента. Отговорът на руски представител обаче бил, че те преминавали през "комуникационни и мрежови проблеми", пише Зербо в отговори, изпратени на редакцията по имейл. "Очакваме още информация кога станциите или комуникационната система ще бъдат възстановени до пълна функционалност."

Зербо отказва да спекулира защо станциите са спрели да работят, тъй като първо трябва да се "знае причината за конкретния срив". Информацията му обаче се добавя към списък с неясни обстоятелства около взрива в Архангелска област в началото на месеца. При инцидента в северозападната част на Русия, край брега на Бяло море, загинаха служители на отбранителното министерство и петима служители на руската корпорация "Росатом".

 

От "Росатом" потвърждават, че е бил тестван "нов продукт" за армията, а неназован неин представител нарече устройството "ядрена батерия". Руски експерти и анализатори замесват крилатата ракета "Буревестник", за чието разработване съобщи президентът Владимир Путин миналата година. Тази версия даде сигнал, че споделя и американският му колега Доналд Тръмп.

Виж коментарите (22)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).