Руснаците грабят нови коли заради срива на рублата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
14:28 / 21.12.2014
977
Руснаците се трупат в шоурумите за коли, опитвайки се да купят автомобил на по-ниски цени. Заради спада в курса на рублата спрямо долара и еврото, цените на автомобилите се променят по няколко пъти на ден. Някои успяват да осъществят изгодни сделки, други се разминават с мечтания автомобил.

Нови модели автомобили на водещи световни производители са по-скъпи в московските шоуруми, отколкото са били преди седмица. Въпреки това обаче коли се купуват с рекордна скорост, отчитат дилърите в руската столица. Московчани се трупат на опашки да купят нов автомобил с бързо обезценяващите им се рубли, тъй като тази инвестиция се смята за най-подходяща в настоящия нестабилен икономически климат.

Руската рубла бе засегната лошо от спадащите цени на петрола и западните санкции срещу Русия, като през тази седмица загуби 20% срещу американския долар и общо половината от стойността си от началото на годината.

"Сега хората инвестират своите пари в покупка на автомобил. Има обаче и проблем - някои търговци са спрели продажбите за неопределено време, други пък вдигат цените до небесата. Всичко това е причинено от рязкото поевтиняване на рублата и съответно поскъпването на долара и еврото. Дилърите не знаят на какви цени да продават. Провеждат се спешни срещи, за да се постигне обща договореност за цените на колите" обяснява Алексей Капитанов - изпълнителен директор на филиал на японски автопроизводител.

Но нарасналото търсене не води автоматично до по-големи продажби. Някои търговци са спрели временно продажбите, а на някои клиенти дори се връщат депозитите, оставени за покупката на нов автомобил. Хората гледат да финализират по-бързо сделката с дилъра, докато е възможно. Търсят се предимно по-евтини коли. Някои клиенти обаче остават с празни ръце.

"Искам да си купя кола и оставих депозит за модел на "Рено". Като дойдох сега, колата е налична, но цената е абсолютно различна. Вече не приемат предплата", споделя московчанинът Олег.

По-рано през това десетилетие се очакваше Русия да изпревари Германия като най-голям автомобилен пазар в Европа, но тази прогноза не се осъществи. В момента ръстът на руския автопазар е 11.6% и може дори да слезе надолу.


Виж коментарите (7)
Още новини от Международни новини:
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Френската полиция уби мъж, опитал се да подпали синагога
Орбан: Роберт Фицо е на косъм от смъртта
Състоянието на Роберт Фицо е критично, вицепремиерът ще поеме нег...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).