Руснаците масово не вярват в собствената си ваксина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:07 / 01.11.2021
984
Някои я наричат "експериментална“, някои не се доверяват на правителството, а някои дори си купуват фалшиви сертификати - на фона на рекорден ръст на новозаразени с Covid-19 в страната си руснаците се инатят и не желаят ваксината "Спутник V“, коментира АФП, цитирани от БНР.

Но докато страната има няколко местно произвеждани ваксини, включително "Спутник V“, едва една трета от населението е ваксинирано.

В очакване жертвите на коронавируса в глобален мащаб да достигнат 5 милиона, скептицизмът на руснаците подчертава трудностите в глобалната борба срещу Covid-19.

"Спутник V“ бе обявен с големи фанфари миналата година от президента Владимир Путин като първата регистрирана ваксина срещу коронавирус и е достъпна свободно в клиники и ваксинационни центрове в страната.

Замислен като демонстрация на постиженията на руската наука, която бързо ще обърне пандемичната страница в страната, препаратът не успя да спечели обществото. А проучванията показват, че по-малко от половината население смята да се ваксинира.

За руснаци като Вячеслав, 52-годишне бизнесмен, правителството не им е дало причина да имат доверие във ваксината.

"Властта ни лъже за всякакви неща. Защо трябва да им вярваме за ваксинацията? Аз им нямам доверие“, пита той.

Други смятат, че ваксината е експериментална. Светлана Жетлюкина, 54-годишна финансова анализаторка, посочва, че все още няма достатъчно "научни данни“ за "Спутник V“: "Аз не съм маймуна“.

Подобно на други места и в Русия има крайни антиваксъри. Но отвъд противниците на всякакви ваксини, има "голям брой руснаци, които не се доверяват на хората, които са създали тази ваксина, както и на руското правителство“, заявява антроположката Александра Архипова.

"Те смятат, че не можем да очакваме нищо добро от правителството. И че нашите лаборатории са неспособни да произведат аспирин, да не говорим за добра ваксина“, казва тя.

Тамара Алексеева, елегантна 67-годишна пенсионерка, коментира, че твърденията на Кремъл за превъзходство на "Спутник V“ над западните ваксини са я направили скептична:

"Искат да вярваме, че имаме най-добрите учени в света, както беше в СССР. Но лично аз никога няма да приема тази т. нар. ваксина“.

"Спутник V“ е приложена върху милиони души и ефективността и сигурността ѝ са потвърдени от уважаваното медицинско списание "Лансет“.

Но ваксината все още не е одобрена от Световната здравна организация или от Европейската медицинска агенция, което подхранва опасенията на руснаците.

"Това е подозрително“, смята Вячеслав.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Международни новини:
Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
Благодатният огън слезе в Йерусалим
Българка е била отвлечена в Гърция
Европейските зелени ще се борят за по-зелена и по-социална Европа...
Проблем със смартфоните на iPhone причини много главоболия 
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).