САЩ и ЕС наложиха санкции срещу руснаци и украинци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
16:21 / 17.03.2014
1593
ЕС наложи санкции на 21 украинци и руснаци. Санкциите са за подронване на държавния суверенитет на Украйна и се изразяват в замразяване на авоари и забрана за влизане в ЕС. Засега списъкът не се оповестява.

В следващите няколко дни ЕС ще обсъди и наложи още санкции на Русия.

След срещата на външните министри беше съобщено, че споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС ще бъде подписано на 21 март.

Същевременно местният парламент в Крим прие декларация за независимост и официално поиска да областта да се присъедини към Русия.

Очаква се на 21 март двете камари на руския парламент да обсъдят призива, както и да разгледат законите, които ще позволят Крим да бъде присъединен към Русия.

Парламентът в Симферопол обяви руската рубла за официална валута в автономната република. Според взетото решение руската рубла и украинската гривна ще бъдат заедно в обращение до 2016 година.

В Киев пък радикален депутат внесе законопроект за скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Олег Ляшко настоява Украйна да подаде молба за членство в ЕС и НАТО, както и да поиска въоръжение от западните страни.

Междувременно и президентът на САЩ Барак Обама днес обяви налагането на санкции срещу седем руски държавници и политици заради ролята на Москва в организирането на кримския референдум за влизането в състава на Русия, предаде AFP.

Сред лицата, които са засегнати от мерките, са руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, председателят на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, както и двама близки съветници на президента Владимир Путин.

Освен това Белият дом налага санкции срещу бившия президент на Украйна Виктор Янукович, бивш държавен съветник и двама представители на "сепаратистки" настроените власти в Крим.


Виж коментарите (2)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).