САЩ разполага с данни, че малайзийският самолет е бил свален от сепаратисти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
10:25 / 21.07.2014
822
САЩ разполагат с данни, че ракетата, свалила малайзийския самолет в Украйна, е изстреляна въздух от контролирана от сепаратистите територия. Това съобщава електронното издание "Цензор.нет", като се позовава на позиция на американското посолство в Киев.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи в интервю за Си Ен Ен, че има доказателства за отговорността на Русия и на проруските сепаратисти. Той заяви, че САЩ знаят откъде е изведена ракетата въз основа на сателитни снимки и че знаят и траекторията й. По думите му, Русия подкрепя и обучава сепаратистите в Украйна, а в последния месец е доставила огромни количества оръжия за тях, включително конвой от 150 бронетранспортьори, танкове и ракетни установки.

Междувременно руският президент Владимир Путин призова всички враждуващи страни в Украйна да осигурят условия за провеждане на пълно разследване на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област. Путин определи случилото се като ужасна трагедия и напомни, че Русия "нееднократно е призовавала всички противостоящи страни незабавно да прекратят кръвопролитията и да седнат на масата за преговори".

"В увереност може да се каже, че ако бойните действия на 28 юни в източната част на Украйна не бяха възобновени, то и тази трагедия навярно нямаше да се случи. Същевременно никой не трябва и няма право да използва тази трагедия за постигане на користни политически цели.", подчертава Путин. Той допълва, че такива събития трябва да обединяват, а не за разединяват хората.

Източник в Хага обяви, че президентът на Русия в неделя е обещал на холандския премиер Марк Рюте, че ще помогне за събирането и предаването телата на загиналите, както и черните кутии, при самолетната катастрофа в Украйна.

Путин е разговарял с холандския премиер Март Рюте и двамата подчертали необходимостта в най-кратки срокове да се осигури достъп на експертите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) до мястото на падане на малайзийския Боинг.

В телефонен разговор Путин е информирал и премиера на Австралия Тони Абът за предприетите от руска страна действия за съдействие в организирането на международно разследване.

Междувременно премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и неговият австралийски колега Тони Абът смята за нужно да бъде приета от Съвета за сигурност на ООН резолюция, настояваща да бъде даден достъп на експертите до мястото на катастрофата на малайзийския Боинг.


Виж коментарите (4)

Още по темата (6):
27.07.2014 Черните кутии проговориха: Малайзийският самолет е свален с ракета
21.07.2014 Плевнелиев: Сваленият самолет в Украйна е дело на сепаратисти
20.07.2014 Порошенко: Имаме спътникови снимки от пуска на ракетата
19.07.2014 Взривеният боинг срива руската икономика
18.07.2014 Световни авиокомпании спират полетите над Украйна
18.07.2014 МВнР: Няма данни за българи на борда на падналия Боинг 777
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).