Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Саможертвите на "Титаник" или защо някои отказват да напуснат кораба
Автор: Екип Burgas24.bg 16:47 / 27.05.2024Коментари (0)1084
©
На 10 април 1912г. един от най-големите и лускозни трансатлантически лайнери на своето време отплава от пристанището в Саутхемптън, Англия, пренасяйки на борда си надеждите и мечтите на 2 240 пътници. За съжаление повече от половината пасажери губят живота си в една от най-големите трагедии на XX век

"Титаник“ превозва общо 20 спасителни лодки: 14 стандартни дървени с капацитет от 65 души всяка и четири с дървено дъно и сгъваеми платнени страни с капацитет от 47 души всяка.

За съжаление след фаталния сблъсък с айсберг в 23:40 вечерта на 14 април паниката и отчаянието надделяват. Екипажът на кораба не е бил обучен адекватно за извършване на евакуация. Служителите не знаят колко души могат безопасно да се качат на борда на спасителните лодки и пускат много от тях едва наполовина пълни.

А пътниците от трета класа до голяма степен са оставени на произвола на съдбата, като много от тях остават в капан под палубата, докато корабът се напълни с вода. Протоколът "първо жените и децата“ бива следван при евакуирането на пътници на спасителните лодки и повечето мъже пътници и екипаж са оставени да чакат на борда. В резултат на това едва 20 процента от мъжете оцеляват.

На борда на Титаник има над 100 деца, като от тях едно дете от първа класа умира, а броят на загиналите деца от трета класа е 52. Пътниците от първа класа имат най-висок процент на оцеляване от 62%, следвани тези от втора класа с 41%. Само 25% от пътуващите в трета класа се спасяват.

Ние разказваме историите на три жени, които пътуват в първа класа и са едни от най-уважаваните и богати дами на борда на "Титаник“. Поради различни причини всяка от тях не успява (или отказва) да се спаси на една от лодките и става една от хилядите жертви на бедствието.

Може и да ви звучи странно човек сам да се откаже от спасение в такъв страшен момент. Затова днес разкриваме какво ги е накарало да постъпят така.

Ида Щраус: преданата съпруга

Историята на Исидор и Ида Щраус и тяхната неразрушима връзка е толкова вълнуваща, че Джеймс Камерън им отдaвa почит във филма от 1997 г. "Титаник“, показвайки възрастна двойка, прегърната в леглото си и чакаща смъртта.

Ида Щраус е родена в Германия през 1849 г. Тя е съпруга на съсобственика на универсален магазин "Macy's“ Изидор Щраус и е популярна и обичана дама в обществото на Ню Йорк. Известна е със своята доброта и щедрост. Двойката има седем деца.

Исидор и Ида пътуват със своята прислужница Елън Бърд и 15-годишната им внучка Беатрис Щраус до Европа в началото на 1912 г. Беатрис остава в Германия, а семейството взема фаталното решение да се върне в Ню Йорк с модерния нов кораб "Титаник“. Съпрузите са едни от най-видните и богати пътници на борда.

В нощта на потъването Исидор и Ида Щраус са видени да стоят близо до спасителна лодка 8 в компанията на прислужницата си Елън Бърд. Въпреки че офицерът, отговарящ за спасителната лодка, е готов да позволи на възрастната двойка да се качи на нея с мис Бърд, Изидор Щраус отказва да се спаси, докато на кораба все още има жени и деца.

Той призовава жена си да се качи, но тя отказва с думите: "Живели сме заедно толкова много години. Където отидеш ти, отивам и аз“. Тогава Ида Щраус сваля коженото си палто и го подава на прислужницата си. Елън влиза в спасителна лодка 8 по настояване на Щраус и е спасена.

Думите на Ида са предадени от хората, които вече са настанени в спасителна лодка № 8, както и много други, които са на палубата по това време. Исидор и Ида Щраус са видени за последно живи на палубата, седнали на два шезлонга, държейки се за ръце, когато огромна вълна ги отнася в морето.

Когато оцелелите от бедствието пристигат в Ню Йорк на борда на "Карпатия“, мнозина, включително Елън Бърд, разказват на репортери за лоялността и верността на г-жа Щраус към нейния съпруг.

Години по-късно една от внучките на двойката, Джесика, обяснява: "Те бяха на около 60 години, бяха заедно от много, много време и имаха няколко деца заедно. Айда нямаше да отиде никъде без съпруга си. Смятаме, че на Изидор е било предложено място на друга спасителна лодка, но и той избира да не тръгне без жена си.“

Тялото на Исидор Щраус е намерено и погребано на гробището Уудлаун, в Бронкс, Ню Йорк. За жалост тялото на г-жа Щраус така и не е открито.

Бес Уолдо Алисън: отчаяната майка

Бес е родена в Уисконсин през 1886 г., а нейният съпруг е казва Хъдсън Алисън. През 1909 г. се ражда първото дете на двойката, Хелън Лорейн Алисън. През 1911 г. се ражда и синът им Хъдсън Тревър. През 1912 г. Бес пътува с двете си деца и съпруга си на борда на "Титаник“, където се присъединяват към семейни приятели. По това време тя е само на 25 години. Техните служители – прислужници, иконом, бавачка, пътуват във втора класа.

В последната вечер от живота си Бес и съпругът ѝ вечерят с майор Артър Годфри Пючен и Хари Маркланд Молсън. Когато "Титаник“ се удря в айсберга, бавачката на сина им Алис Клийвър изпада в паника и взема бебето, забелязвайки как Тревър и Бес изобщо не се притесняват от случката. В един момент обаче Бес забелязва липсата на Тревър и започва да го търси.

След настаналата паника, Бес е качена на лодка с дъщеря си Лорейн, но тя отказва да напусне кораба без бебето си. Затова измъква дъщеря си от лодката и започва да търси Тревър.

Майор Артър Годфри Пючен е настанен в спасителна лодка 6, защото нямало достатъчно моряци. Той си спомня, че г-жа Алисън е била насочена да търси детето и мъжа си от другата страна на кораба. По думите му "...някой ѝ каза, че г-н Алисън е в лодка, която се спуска от другата страна на палубата. Очевидно тя е успяла да стигне, но само за да разбере, че г-н Алисън не е там...“

Когато майор Пючен я вижда за последен път, "тя падаше от полупотъналия кораб.“

Семейство Алисън така и не успява да се събере и да намери бебето си в хаоса на потъващия кораб и затова не успява да се спаси. Бавачката Алис Клийвър и невръстният Тревър оцеляват, бягайки със спасителна лодка.

Бес загива през нощта на 15 април 1912 г. и тялото ѝ, ако е било открито, никога не е идентифицирано. Младият Тревър е единственият оцелял член на семейството.

Едит Еванс: най-безкористната саможертва 

Едит Еванс е родена през 1875 г. във Филаделфия в богато семейство. На 10 април 1912 г. тя се качва на борда на Титаник, за да се върне у дома от семейно погребение в Англия. На борда често е виждана в компанията на роднините си Каролайн Браун, Шарлот Апълтън и Малвина Хелън Корнел.

Когато спасителните лодки са спуснати за първи път, Едит и Каролайн Браун не успяват да стигнат до такава навреме. В 1:55 сутринта двете се добират до следваща. Смята се обаче, че не е имало достатъчно място в лодката. Едит убеждава Каролайн да влезе, защото за разлика от нея тя има деца, които я чакат у дома. Въпреки протеста си, Каролайн в крайна сметка заема мястото.

Оцелелият пътник Уолтър Лорд заявява в своята книга от 1955 г., че лодката просто е била набързо спусната, преди Евънс да успее да влезе. Смята се още, че последната спасителна лодка, спусната от потъващия кораб, не е била пълна докрай. На нея имало само около 30 души, докато е проектирана да побере 47.

Не е известно дали Едит Еванс умишлено е отстъпила настрани, преди лодката да бъде спусната. Това, което се знае, е, че 37-годишната жена потъва с кораба.

Последно е видяна да тича през палубата, за да се качи на лодка, вероятно защото една от другите бива преобърната. Свидетели казват, че тя е успяла да се качи в такава, но пада и умира от хипотермия.

Едит никога не е идентифицирана сред откритите тела. На 22 април 1912 г. в църквата "Св. Грейс“ в Ню Йорк е отслужена възпоменателна служба за нея и е поставена плоча в нейна чест, припомня Edna.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: