Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Саудитска Арабия е сключила и нарушила сделка със САЩ за увеличаване на произвдството на нефт
Автор: Иван Христов 20:56 / 26.10.2022Коментари (0)637
©
Президентът на САЩ Джо Байдън е планирал политически рискованото си пътуване до Саудитска Арабия това лято, защщото неговите висши помощници са смятали, че са сключили тайна сделка за увеличаване на производството на петрол до края на годината - споразумение, което би могло да помогне да се оправдае нарушаването на предизборното обещание да се избягват контактите с Кралство и неговия престолонаследник. Но нещата се развиха не според плановете на Белия Дом, пише The New York Times.

Байдън отиде на визита. Но по-рано този месец Саудитска Арабия и Русия насочиха група страни производителки на петрол да гласуват за намаляване на производството на петрол с два милиона барела на ден, обратното на резултата, който администрацията смяташе, че е постигнала и което щеше да помогне на Демократическата партия в борбата с инфлацията и високите цени на газа в навечерието на изборите през ноември.

Този ход накара разгневените служители на администрацията на Байдън да преоценят отношенията на Америка с кралството и предизвика вълна от обвинителни изявления между двете правителства – включително обвинение от Белия дом, че Саудитска Арабия помага на Русия във войната й в Украйна.

Законодателите, на които беше казано за ползите от пътуването в класифицирани брифинги и други разговори, включващи подробности за петролната сделка - която не беше разкрита преди и трябваше да доведе до скок в производството между септември и декември – са бесни, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е заблудил администрацията.

Тази информация на NYT се основава на интервюта с американски официални лица и служители от арабски нации от Персийския залив, както и експерти по Близкия изток, запознати с дискусиите между двете нации.

Това, което се случи през последната половин година, е история за споразумения за ръкостискане, пожелателни мисли, пропуснати сигнали и сочене с пръст за неспазени обещания. Далеч от възстановяването на отношенията с лидер, когото г-н Байдън някога обеща да третира като "пария“ след убийството на журналиста Джамал Кашоги, резултатът беше друга ниска точка в бурните връзки на Америка със Саудитска Арабия, отбелязва изданието.

Епизодът също така е показателен пример за това как Саудитска Арабия, под ръководството на своя амбициозен и често безмилостен престолонаследник, изглежда нетърпелива да се откаже от част от дългогодишната си зависимост от Съединените щати, като принц Мохамед се опитва да позиционира Саудитска Арабия като самостоятелна сила.

Американски служители казаха, че дори дни преди решението на ОПЕК+ те са получили уверения от престолонаследника, че няма да има съкращения на производството - и когато научиха за саудитския обрат, те направиха безполезен последен натиск да променят мнението на кралския двор.

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия каза в изявление, че "кралството отхвърля тези твърдения и подчертава, че подобни неправилни характеристики, направени от анонимни източници, са напълно неверни“.

Министерството добави: "Решенията на ОПЕК плюс се постигат с консенсус на всички членове и се определят единствено от ситуацията на пазара, а не от политиката.“

"Имаме разногласия със Саудитска Арабия относно последното съкращаване на производството, но енергийната ни политика винаги се е фокусирала върху цените, а не върху броя на барелите – и тази политика успява с цените на суровия петрол да паднат с над 30 процента само тази година“, заяви в изявление във вторник вечерта Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност.

В същото време американските власти се подготвят за нов потенциален скок на цените през декември, ако европейското ембарго върху руския петрол влезе в сила и саудитците откажат да увеличат производството на петрол, за да компенсират очакваното намаление на доставките. Длъжностните лица казват, че това би било сигурен знак, че саудитците са помагали на руснаците, като са подкопавали американския и европейски план.

"Въпреки че явно изразихме несъгласие с решението на ОПЕК плюс в началото на октомври, ние признаваме важността да продължим да работим и да общуваме със Саудитска Арабия и други производители, за да осигурим стабилен и справедлив световен енергиен пазар“, заяви Амос Хохщайн, енергиен пратеник на г-н Байдън .

Белият дом посочи, че може да търси възмездие за решението на Саудитска Арабия, а някои демократи в Конгреса настояват да намалят някои военни и икономически връзки с Кралството. Дори някои от най-верните поддръжници на президента нарекоха този епизод пример за това, че администрацията жертва принципи заради политическата целесъобразност - и няма какво да покаже като резултат срещу това.



Още по темата: общо новини по темата: 243
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
28.11.2023 »
11.11.2023 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Великден 2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: