Семейството на Джордж Флойд ще получи 27 милиона долара обезщетение

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:21 / 15.03.2021
665
Град Минеаполис ще изплати 27 милиона долара на семейството за загиналия по време на полицейски арест афроамериканец Джордж Флойд, съобщава CNN. Решението за многомилионната компенсация беше взето единодушно от местния градски съвет.

Сумата беше договорена в рамките на досъдебно споразумение с роднините на Флойд в отговор на подаден от семейството иск, предава news.bg.

"Това е историческо споразумение, най-голямото досъдебно споразумение в историята на САЩ по граждански иск за насилствена смърт, представляващо признание, че животът на Джордж Флойд има значение, а следователно и че черните животи имат значение", коментира адвокатът на семейството Бен Крамп.

Припомняме, Джордж Флойд почина на 25 май 2020 г. в Минеаполис, след като полицейски служител, при опит да го задържи, е притискал с коляно гърдите му, вследствие на което мъжът е издъхнал от задушаване. По данни на следствието, той е бил задушаван в продължение на 9 минути.

Гибелта на Флойд предизвика широк обществен отзвук, от който се зароди движението Black lives matter (в превод - черните животи имат значение).

Полицаят, причинил смъртта му - Дерек Шовин, беше обвинен в убийство втора степен, което означава съзнателно, но без намерение да причини смъртта му. Обвинението обаче включва проява на безразличие към човешкия живот. Още трима полицаи са обвинени в съучастие. Всички обвиняеми може да бъдат осъдени на лишаване от свобода за продължително време.

Съдебният процес за смъртта на Флойд започна на 8 март.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).